Ihlamur Çiçeği

Ihlamur Çiçeği

Betimleyen: Fatma DALAY

Ihlamur çiçeği, büyük yapraklar ve açmamış tomurcuklarla birlikte, genişliği 1 cm kadar olan yeşil bir dalda.
Sarı ve beyaz rengin iç içe olduğu çiçek, daire biçiminde. Merkezinde tepecik; gömlek düğmesi büyüklüğünde yuvarlak ve beyaz bir kısım var. Tam ortasına doğru giderek sivrilip koni biçimini almış. Sivri kısmından da ince-uzun beyaz renkli bir sap uzanmış. Tepeciğin çevresinde, yaklaşık yirmi beş-otuz tane ip gibi ince-uzun beyaz saplar bulunmakta; tıpkı kirpiklerin göz kapağında dizilişi gibi birbirlerinden biraz ayrıklar ve tepeciğin çevresini yuvarlak bir hat oluşturacak şekilde çevrelemişler. Uçlarında, başçık; toplu iğne başına benzeyen sarı renkli minik yuvarlaklar var. Tepecik ve saplar alttan, üst üste beş beyaz ve beş sarı taç yapraklarla sarmalanmış. Beyaz olanların boyu sarı olanlardan daha kısa, henüz tam açmamışlar. Açılmış olan sarı yapraklar, birbirine eşit uzaklıkta; her iki sarı yaprağın arasında beyaz yapraklardan biri bulunuyor. Tepe noktasına doğru giderek sivrileşen oval-uzun bir biçimdeler.
Ana daldan biraz daha ince yeşil dalların ucundaki irili ufaklı tomurcuklar, tıpkı birer nohut tanesine benziyor;yanlara doğru hafif şişkin, uca doğru sivri. Şişkin alan beş parçalı. Tomurcukların küçük olanları açık yeşil, daha büyükleri açık sarı.
Çiçek dalının yaprakları neredeyse bir yetişkin eli kadar büyük. İki şekildeler; bazıları yukarı doğru daralıp tepede sivrileşen, koniye benzer bir biçimde ve geniş; bazıları ise oval biçimde ve dar. Ortalarından geçen beyazımsı ana damar iki yanından uzanan kollarla yaprağın bütün alanlarına yayılmış; sanki yaprağın üzerinde birçok dalı olan ince, cılız bir ağaç var gibi. Geniş olan yaprakların kenarları tırtıklı, dar olanların ise daha düz bir yapıda.

Sayfa Görüntüleme : 1031