İnşaat

İnşaat

Betimleyen: Burcu Melis POLAT

Dikey dikdörtgen şeklindeki renklendirilmiş afişte; büyüklü küçüklü tahta parçaları, birbirinin üstüne rastgele açılarla çivilenmiş. Afişin en üstünde sarıya boyanmış, yatay dikdörtgen, metal bir levha; tahta parçalarının üzerinde ve üzerinde siyah, kalın, büyük harflerle: “İNŞAAT” yazıyor. Levhadaki “T harfinin alt ucuyla birleşmiş siyah toprak yığını sembolü ve yığının sağ arkasında duran, toprağa saplanmış siyah kürek göze çarpıyor. Toprak yığının tam altına denk gelecek şekilde “YÖNETMEN: ÖMER VARGI” yazmakta. Kenarlarının biraz içinden siyah ince bir çizgi geçmiş sarı levhanın altında, dikey dikdörtgen şeklinde altı metal levha var. Bu levhalarda film karakterlerinin yüzleri ve gerçek isimleri verilmiş. İlk iki levhada, soldan sağa; 20’li yaşların sonlarındaki Ali (Emre Kınay) ve 20-25 yaşındaki Sudi (Şevket Çoruh) var. 20’lerinin sonlarında olan Nazife (Yeşim Büber), Sudi ve Ali’nin alt ortasındaki başka bir levhada. Nazife’nin sol altında Nizamettin (Ahmet Mümtaz Taylan), sağ altında Ayşe (Binnur Kaya) ve tam altında ise Yaşlı Kadın (Suna Pekuysal) verilmiş. Hafif yatık asılmış ve beyaz raptiyeler ile tutturulmuş dikey dikdörtgen levhaların boyutları, yukarıdan aşağı gidildikçe küçülüyor. Levhalar büyüklük olarak sıralanırsa, en büyük Sudi ve Ali’nin, daha sonra Nazife‘nin, en son olarak da Ayşe, Nizamettin ve Yaşlı Kadın’ın. Bu altı levhanın kenarları; alttaki kısa kenarları daha kalın olmak üzere sarıya boyanmış. Sarıya boyanmış alt kısımlarına siyah, büyük harflerle gerçek isimleri yazılmış.

En üstteki, hafif sağa yatık ilk levhada kıvırcık, gür ve siyah saçlı Ali; tam karşıya bakıyor. Hafif uzamış siyah sakallarıyla birleşen siyah fırça bıyığı, yarım daire şeklinde. Mavi renkli giysisinin yakasından kalın, kısa boynu; hafif açtığı ağzından ise ön iki dişi görünüyor. Mavi renkli, dış kenarları aşağı bakan gözleri kısık; kaşlarının arasında iki çizgi oluşmuş, ağlayacak gibi bir ifadesi var.

En üstteki, hafif sola yatık ikinci levhada; Sudi, kahverengi olan sağ ve mavi rengindeki sol gözüyle tam karşısına bakıyor. Kalın, siyah rengindeki abajur bıyığı; siyah, kirli sakalıyla birleşmek üzere. Yukarı kaldırdığı kaşları nedeniyle alnı kırışmış, yüzünün sağ tarafı ışıkla aydınlanmış. Alnının iki yanında saçları olmadığı ve siyah saçlarının bir tutamı alnının tam ortasına düştüğü için, kafasında “M” harfine benzer bir şekil oluşmuş. Çok azıcık açtığı ağzı nedeniyle gergin bir görüntüsü var; hiçbir şey anlamıyormuş gibi bakıyor.

Sudi ve Ali’nin alt ortasındaki daha küçük levhada; Nazife, başını hafif eğmiş ve sol profilden gülümsüyor. Görünen sol kulağındaki sarı küpesi, arkadan toplanmış siyah saçları nedeniyle net bir şekilde görülüyor. İnce uzun kaşları ve yüzüne göre biraz büyük bir burnu var.

Nazife’nin sol altında yer alan levhada Nizamettin; açık sarı, çatık kaşlarıyla öne doğru kızgın bir şekilde bakmakta. Sadece yakası görünen mavi çizgili bir gömleği var. Geniş ve yuvarlak yüzünün üzerinde, önlerde hiç saç kalmamış; arkadaki siyah saçları azalmış görünüyor. Nazife‘nin sağ altında yer alan 30’larının sonlarındaki Ayşe; kafasına beyaz benekli yeşil renkte bir tülbent bağlamış, otuz iki diş gülüyor. Gülmesinin etkisiyle, burnunun yanları kırışmış. En alt, ortadaki levhada; mavi tülbentli kafasını aşağı doğru eğmiş Yaşlı Kadın, gözlerini karşıya doğru kaldırmış gülümsüyor. Üst profilden görünen burnu sivri ve tülbendinin önünden hafifçe görünen saçları turuncu.

Afişin altındaki beyaz renkli, dört satırlık yazılar; küçük oldukları için seçilemiyor. Sadece tahta sapının ve demir ucunun birazının gözüktüğü küçük kürek; yazıların arkasında, sağda. Yazıların altında tam ortada beyaz renkle: “YAPIMCI: MİNE – ÖMER VARGI” yazılı. Afişin en altına konumlanmış sembollerden sadece ortadaki gözüküyor ve üzerinde şu yazıyor: “MAXXIMUM”. İlk dört harfi mavi, geri kalanı ise siyah renkte yazılmış.

Sayfa Görüntüleme : 678