İskenderiye Kalesi

Betimleyen: Şebnem Çırdaklı

Fotoğrafta İskenderiye Kalesi yer alıyor. Tarihte yapılmış en büyük ve en yüksek fenerdir bu yüzden dünyanın yedi harikasından biri olmaya hak kazanmıştır. Yaşanan doğal afetler nedeniyle korunamamış ve yavaş yavaş yıkılarak sular altında kalmıştır. Dünyanın yedi harikasından biri olduğu için bir örneği yapılarak, insanların bilgilenmesi amaçlanmıştır. Fotoğrafta İskenderiye Feneri yüzeyi düz küçük bir ada üzerinde durmakta. Ufuk çizgisi fenerin yarı yüksekliğinde uzanmakta ve fotoğrafı ikiye bölmekte. Deniz hafif dalgalı ve ufka kadar açıkça bu dalgalı hal izlenmekte. Gökyüzü ufuk çizgisinde koyu gri ince bir çizgi halinde, üçte birlik bir mesafeye kadar grilik açılmakta üçte ikilik alanda ise gökyüzü dağınık ince beyaz bulutlarla mavi renge kavuşmuş halde.

 Ön planda fener, üzerinde bulunduğu taş adayı, kare şeklinde yüksek duvarlı avlusuyla neredeyse tamamen kaplamakta. Giriş açıklığının olduğu yerin sağında ve solunda duvarlar altışar tane eşit büyüklükte girintili alanlara sahip ve her birinde üstte küçük pencereler var. Avlunun duvarları köşelerde kare prizması şeklinde ve bu köşe yapılar duvarlardan bir buçuk kat daha yüksekler. Buralarda da iki üstte üç altta olmak üzere beşer tane pencere açıklığı bulunuyor. Fotoğrafın alındığı açıdan dördüncü köşe izlenemeyip avlunun içinden gökyüzüne uzanan devasa fenerin arkasında kalıyor.

 Fenerin üçte ikilik kısmı, tabandan gökyüzüne doğru daralan kare bir prizma şeklinde. Her bir yüzeyinde boylu boyunca dikine dört çizgi var, bu çizgilerin oluşturduğu beş dar alanda dokuz tane pencere üst üste hizalanmakta. Üçte birlik üst kısımsa silindir şeklinde. Silindirin tabanı üzerine oturduğu kare alandan daha dar, etrafında teras benzeri bir boşluk kalmakta. Bu kısmın üstünde daha dar bir silindir alanı çevreleyen sütunlar yer alıyor bu sütunlar koni şeklinde küçük bir çatı ile örtülmekte ki muhtemel fener kısmı burası. Çatının uç kısmında ne olduğu tam anlaşılamayan bir uzantı bulunmakta. Fener genel görüntüsüyle bej rengi betonarme modern bir yapıya benzemekte

Sayfa Görüntüleme : 410