Kapalı Çarşı

Kapalı Çarşı

Sanatçı: Sirun Adın

Kategori: Tablo     

Materyal: Kontraplak

Teknik: Yağlı Boya

Ölçü: 33x25 cm 

Konum: Özyeğin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Odası 

Betimleyen: Yahya GÖKŞEN (Özyeğin Üniversitesi öğrencisi)

Renklerin soluk ama uyumlu kullanıldığı dikey dikdörtgen bir tabloda İstanbul’daki Kapalı Çarşı resmedilmiş. Resmin sağ tarafında alttan başlayarak yukarıya doğru önünde ahşap bir tezgâhı bulunan kumaş ya da kıyafet dükkânı sonrasında bir sahaf, sol tarafında ise alttan başlayarak bir terzi dükkânı onun girişinde bekleyen ya da geçen bir adam sonrasında ise çarşıda alışverişe ya da gezintiye çıkmış insanlar, üst tarafta ise çarşının kubbeleri var.

Kahverengi ve sarı tonlarının yoğun olduğu tabloda çizgiler genellikle düz formunda.

Çarşının taş zemini gri ve kahverengi tonlarıyla resmedilmiş ve yer yer zeminin içine gömülü krem ve beyaz taşlar bulunuyor. Zeminin düz olmadığı kısımlar çaprazlamasına ve enlemesine çizgiler oluşturacak şekilde çoğunlukla gri ile yer yer siyahla belirginleştirilmiş.

Sağ alt taraftaki kumaş dükkânın sadece gri bir tezgah ile başlayıp duvarında asılı duran kahverengi, yeşil, turuncu, sarı ve mavi renkteki kumaşları görünüyor. Devamında üzerinde koyu kahverengi renkte üst üste dizilmiş kitapların bulunduğu yine aynı renkte koyu kahverengi bir tezgâh daha yer alıyor. Sahaf dükkanının girişinde veya onun da ilerisinde bir dükkân girişinde bulunan sarı renkte bir gömleği olan bir kiş var.

Sol taraftaki terzi dükkanından önce başka bir dükkâna ait olan ahşap bir tezgâh üzerinde gri renkte ne olduğu anlaşılmayan ürünler var.

Terzi dükkanının içerisi kahverengi ve sarı tonlarıyla resmedilmiş. Özellikle resmedilen ışığa yakın yerler sarı tonda. Dükkânın girişindeki tezgâh kapısının açık olması dikkat çekiyor. İçeride sarı renkte bir masa ve kahverengi raflar ve farklı renkte ürünler var. Dükkânın tavan kısmında ise siyah renkte bir vantilatör bulunuyor.

Terzi dükkânı duvarlarının alt kısımları zeminden ayırt edici hem de uyumlu olması için koyu kahverengiye boyanmış, duvarların orta kısmında bulunan camlar ise sarı rengi tonlarıyla belirginleştirilmiş.

Terzi dükkanının önünde bulunan erkeğin siyah ayakkabıları, lacivert renkte pantolonu, mavi renkte bir gömleği, koyu kahverengi tonlarında bir yeleği ve kolunda tuttuğu lacivert renkte bir ceketi var.

Camların arasında bulunan kısımlarsa gri mavi karışımı bir renkte. Alt kısımda olan camlardan birisi açık ve içerideki kahverengi tonlardaki raflar görünüyor. Camların alt kısmında zeminde beyaz renkte bir güvercin veya martı var.

 

Sayfa Görüntüleme : 756