Kırda Öğle Yemeği (Le Déjeuner sur l’herbe)

Kırda Öğle Yemeği (Le Déjeuner sur l’herbe) Yatay dikdörtgen yağlı boya tabloda, ormanda birlikte oturan bir çıplak kadın ile iki erkek ve biraz uzaklarında bir kadın görülüyor. Ormanda irili ufaklı, kalın ve ince gövdeli, orta yapraklı, yeşilin farklı tonlarında yer yer sararmış yapraklı karşılıklı dizilmiş ağaçlar yer alıyor. Ortadan bir nehir geçiyor.  Tablonun sol kısmına konumlanmış, memesi dahil vücudunun sağ kısmı görünen ve yüzü tabloya bakan kişiye dönük çıplak kadının beyaz teni, ortalama bir kilosu, arkadan toplanmış kahverengi saçları var. Dikdörtgenimsi bir yüze, geniş bir alna, sivri bir buruna, koyu renkli gözlere sahip. Çenesini tutan sağ elinin dirseği, ileri doğru uzanan sağ ayağının dizine dayanmış. Mavi bir örtüye oturmuş kadının sol bacağı örtüye sarılmış ve sağ bacağının altına, ayak tabanı tabloya  bakan kişiye dönük şekilde uzanmış.  Yanındaki beyaz tenli erkeğin, kahverengi hafif uzun dalgalı saçları ve sakalları ile bıyıkları var. Sivri ince bir yüze sahip, alt dudağı dolgun, burnu sivri, koyu renkli gözleri düşük. Kahverengi ceket, siyah bir kravat ve beyaz bir pantolon giymiş. Vücudu tabloya  bakan kişiye dönük, sağ eli kadının arkasında yerde duruyor, sol eli yere uzanmış dizlerinin üstünde duruyor. Boşluğa bakıyor gibi.  İkisinin karşısında hafif yatar pozisyondaki erkek, diğer erkeğe sağ eli havada, işaret ve baş parmağı dik bir şekilde bir şey anlatıyor gibi.  Siyah saçlara, siyah sakal ve bıyıklara sahip erkeğin ince bir yüzü, dik bir burnu var, yüzü diğer erkeğe dönük. Yanlamasına yere yasladığı sol ayağı kadının oturduğu örtüye kadar uzanıyor. Sağa doğru kıvrılmış sağ ayağı ise kadın ve yanındaki erkeğin arasında duruyor. Siyah, yuvarlak 4 santimetre yüksekliğindeki şapkasının arkasından 3 parmak uzunluğunda bir kuşak sarkıyor. Siyah dizine kadar gelen bir palto, siyah ceket, gri pantolon, beyaz gömlek giymiş. Yavruağzı geniş bir kravat takmış. Çorapları da siyah renk. Sol elinde kahverengi yere dayadığı ince bir baston tutuyor.  Tablonun bize en yakın sol tarafında yerde buruşmuş yer yer iç içe geçmiş beyaz, açık ve koyu mavi örtüler var. Örtülerin üstünde hasır bir sepetin içinde kahverengi ve turuncu renkte meyveler gözüküyor. Kahverengi meyvelerin bir kısmı yeşil yaprakların üstüne dökülmüş. Yerde hiç yenmemiş bir küçük somon ekmek var. Örtünün üstünde içinden mavi ve siyah tonlarda kumaşlar görünen yuvarlak hasır bir kutu duruyor. Yerde oturan üçlünün az gerisindeki nehirde beyaz kolsuz elbiseli eğilmiş, yüzü sola dönük, sağ elini suya sokmuş, sol elini karnının altına elbisesine dayamış bir kadın görülüyor. Beyaz bir tene, hafif dalgalı ortadan ikiye ayrılmış, kahverengi arkadan toplanmış saçlara sahip. Kadının solunda biraz uzağında boş, kürekleri olan kahverengi bir sandal var.

Eser Sahibi: Édouard Manet

Teknik: Yağlı boya

Yıl: 1863

Ebadı:  81,9 cm × 104,5 cm

Sergilendiği yer: Orsay Müzesi, Paris

Betimleyen: Nilay VARDAR

Yatay dikdörtgen yağlı boya tabloda, ormanda birlikte oturan bir çıplak kadın ile iki erkek ve biraz uzaklarında bir kadın görülüyor. Ormanda irili ufaklı, kalın ve ince gövdeli, orta yapraklı, yeşilin farklı tonlarında yer yer sararmış yapraklı karşılıklı dizilmiş ağaçlar yer alıyor. Ortadan bir nehir geçiyor.

Tablonun sol kısmına konumlanmış, memesi dahil vücudunun sağ kısmı görünen ve yüzü tabloya bakan kişiye dönük çıplak kadının beyaz teni, ortalama bir kilosu, arkadan toplanmış kahverengi saçları var. Dikdörtgenimsi bir yüze, geniş bir alna, sivri bir buruna, koyu renkli gözlere sahip. Çenesini tutan sağ elinin dirseği, ileri doğru uzanan sağ ayağının dizine dayanmış. Mavi bir örtüye oturmuş kadının sol bacağı örtüye sarılmış ve sağ bacağının altına, ayak tabanı tabloya  bakan kişiye dönük şekilde uzanmış.

Yanındaki beyaz tenli erkeğin, kahverengi hafif uzun dalgalı saçları ve sakalları ile bıyıkları var. Sivri ince bir yüze sahip, alt dudağı dolgun, burnu sivri, koyu renkli gözleri düşük. Kahverengi ceket, siyah bir kravat ve beyaz bir pantolon giymiş. Vücudu tabloya  bakan kişiye dönük, sağ eli kadının arkasında yerde duruyor, sol eli yere uzanmış dizlerinin üstünde duruyor. Boşluğa bakıyor gibi.

İkisinin karşısında hafif yatar pozisyondaki erkek, diğer erkeğe sağ eli havada, işaret ve baş parmağı dik bir şekilde bir şey anlatıyor gibi.  Siyah saçlara, siyah sakal ve bıyıklara sahip erkeğin ince bir yüzü, dik bir burnu var, yüzü diğer erkeğe dönük. Yanlamasına yere yasladığı sol ayağı kadının oturduğu örtüye kadar uzanıyor. Sağa doğru kıvrılmış sağ ayağı ise kadın ve yanındaki erkeğin arasında duruyor. Siyah, yuvarlak 4 santimetre yüksekliğindeki şapkasının arkasından 3 parmak uzunluğunda bir kuşak sarkıyor. Siyah dizine kadar gelen bir palto, siyah ceket, gri pantolon, beyaz gömlek giymiş. Yavruağzı geniş bir kravat takmış. Çorapları da siyah renk. Sol elinde kahverengi yere dayadığı ince bir baston tutuyor.

Tablonun bize en yakın sol tarafında yerde buruşmuş yer yer iç içe geçmiş beyaz, açık ve koyu mavi örtüler var. Örtülerin üstünde hasır bir sepetin içinde kahverengi ve turuncu renkte meyveler gözüküyor. Kahverengi meyvelerin bir kısmı yeşil yaprakların üstüne dökülmüş. Yerde hiç yenmemiş bir küçük somon ekmek var. Örtünün üstünde içinden mavi ve siyah tonlarda kumaşlar görünen yuvarlak hasır bir kutu duruyor. Yerde oturan üçlünün az gerisindeki nehirde beyaz kolsuz elbiseli eğilmiş, yüzü sola dönük, sağ elini suya sokmuş, sol elini karnının altına elbisesine dayamış bir kadın görülüyor. Beyaz bir tene, hafif dalgalı ortadan ikiye ayrılmış, kahverengi arkadan toplanmış saçlara sahip. Kadının solunda biraz uzağında boş, kürekleri olan kahverengi bir sandal var.

Sayfa Görüntüleme : 890