Knidos Afroditi

Sanatçı: Praksiteles

Yıl: M.Ö. 4. Yüzyıl (Tahmini)

Malzeme: Mermer

Sergilendiği Yer: Datça Yarımadası – Knidos

Betimleyen: İpek KÖKEŞ

Beyaz mermerden yapılma Afrodit heykeli, sadece tepesi görünen silindir şeklindeki bir mermer sütunun üzerinde duruyor. Vücudunu hafif öne eğerek soluna doğru bakan çıplak Afrodit, sol eliyle kıyafetini tutarken sağ eliyle ise cinsel organını kapatıyor.

Gerçek boyutlara uygun olarak yapılmış bu heykelde Afrodit’in ortadan ayrılmış kıvırcık saçları, kulak memelerini açıkta bırakarak arkada toplanmış. Orta büyüklükteki gözleri ve düzgün burnunun altındaki dolgun dudakları ifadesiz bir şekilde dümdüz duruyor. Uzun boynu, gövde ve sol omuzla birleştiği noktada çatlamış. Kolları vücuduna kıyasla kalın olan Afrodit, dirsekten kırdığı sol kolunu karın hizasında kaldırmış, elinde ucu yerde sürünen kıyafetini tutuyor. Vücuduna doğru sarkıttığı sağ eliyle de cinsel organını kapatıyor. Afrodit’in açıkta kalan ve orta büyüklükteki yuvarlak memeleri ve meme uçları dik. İnce belinin hemen altındaki göbek deliği ise küçük ve yuvarlak. Afrodit, ince bacaklarını diz kapakları ve baldırları birbirine değecek şekilde kırmış ve sol ayağını, parmak uçları yere basacak şekilde arkaya doğru hafifçe kaldırmış.

Afrodit’in sol elinde tuttuğu kıyafet, adeta kalın bir kurdele gibi Afrodit’in diz hizasına kadar iniyor ve ardından, yerde duran ve ne olduğu belli olmayan bir nesnenin önünü açıkta bırakarak, genişleyerek yere saçılıyor. Kıyafet, yer yer fırfırlarla süslenmiş. Beyaz heykelin üstünde, özellikle de gövde kısmında, yer yer koyu lekeler var.

Sayfa Görüntüleme : 634