La Mariee-Gelin

La Mariee-Gelin

Eser Sahibi: Marc Chagall

Akım: Gerçeküstücülük

Teknik: Yağlıboya

Yılı: 1950

Ebatı: 68×53 cm

Betimleyen: Rümeysa ERDOĞAN

Kasaba ya da köy gibi bir yerdeki düğünü anlatan resmin ön planında, başından aşağıya inen beyaz duvağıyla gelin olduğu vurgulanmış, parlak ve canlı renklerle resmedilmiş kırmızı elbisesiyle bir kadın figürü bulunuyor. Parlement mavisi, lacivert ve gri tonlarının hâkim olduğu eserdeki geceyi çağrıştıran hüzünlü görüntü, insana sanki bir rüyanın içindeymiş hissi veriyor…

Tablonun ortasındaki gelin figürünün yüzü izleyiciye dönük, vücudu sağa doğru hafif eğik ve ayakları sol alt köşeye yakın bir noktada duruyor. Evlerin üzerinde, havada resmedilmiş. Kırmızısı hafif soluk elbisenin üzerine koyu kırmızı ve turuncumsu gölgeler düşmüş. Straplez model, omuzlarını ve ince uzun boynunu açıkta bırakan elbisesinin uzun kolları gelinin bileklerinde bitiyor. Elbisenin üst bitiş yeri beyaz. İnce belli ve gelinin üzerine tam oturmuş elbise ayaklarına kadar uzanıyor. Kafasının en tepe noktasından yere kadar hafif dalgalanarak uzanan beyaz bir duvağı var. Sola doğru eğimli kısa perçemli koyu kahverengi saçları omuzlarına salınmış. Sağ üst bacağının üzerinde yan şekilde yeşil yapraklı, dağınık bulutları andıran beyaz bir çiçek demeti tutuyor. Sol elini duvağın bel hizasındaki kısmına yaslamış. Diğer elinin baş ve işaret parmağı, kavramaya hazırlanıyormuş gibi çiçeğin sapının biraz üzerinde.

Çok genç; en fazla 20’li yaşlarda… Açık tenli ve üçgen suratlı… Gözleri noktadan biraz büyük olarak iki siyah yuvarlak şeklinde resmedilmiş. Kapalı dudakları ve burnuysa belli belirsiz çizilmiş. Yüzü dönük biçimde durgun ifadesiyle karşısına bakıyor.

Hemen sol üstünde bedeninin sadece yarısı görünen ve havada çizilmiş takım elbiseli adam gelinin duvağını düzeltiyor. Kollarını onun sol omzuna ve başının sağ tarafına uzatmış. Geline dönük ve yüzü sağ profilden görünmekte. Kafasında oval şekilde kulakçığı olan fötr şapka benzeri koyu renk bir aksesuar var. Üzerindeki ceketi koyu lacivert… Hafif uzun burunlu köşeli yüzü mavimsi bir ten renginde resmedilmiş. Duvağı düzelten elleriyse açık ten rengi…

Resmin sağ üst köşesinde kolları olan ve gökyüzüne yakın noktada havada duran bir ringa balığı var. O da arkasında, biraz ilerisinde olan gelin ve adam gibi havada. Kuyruğu hafif sağa kıvrık.   Vücudu ince ayaklı bir kare masaya, yüzü göğe dönük… Sağ eliyle masanın sağ ön ayağından tutmuş. Sol eliyle ise turuncu yuvarlak bir uca sahip olan mumu tutuyor. Masa yukardan aşağı doğru pembe, kırmızı, pembe renkli şeritlerle boyanmış. Kırmızı şeridin ortasında turuncu bir yuvarlak var. İnce uzun gövdeli, gövdesinde pullar olan, genellikle gümüşi renkteki ringa balığı tabloda lacivert ve yeşil renkle resmedilmiş. Sliuet halinde çizilmiş bir kadın ya da erkek de daha aşağıdan ama yine havada durarak sağ elini masanın sağ arka bacağına doğru uzatmış.

Tablonun sağ altında, gelinin yanında duran keçi başlı adam sağ elindeki arşeyle viyolonsel çalıyor. Arkaya eğimli kısa boynuzları var. Görünen büyük sol gözü yan duruyor. Suratıyla göz bebekleri farklı noktalara bakıyor; kafası biraz sağına dönük… Üzerinde siyah bir ceket var. Altında pantolonu andıracak detayları olmayan gecenin renginden daha açık bir mavi, etek gibi bir şey var. Kafası ve viyolonsel açık kahverengi, ince parmaklı elleri kırık beyaz…

Önünde, viyolonselin hemen altında yüzü ve vücudu sola, gelini dönük bir tavuk duruyor. Belli belirsiz sadece dış hatlarıyla çizilmiş. İbiğiyle boynu kırmızı, gözlerinin etrafı ise koyu maviyle resmedilmiş.

Keçi başlı adamın arkasında, sağda yöresel kıyafete benzer giysiler içinde klarneti andıran üflemeli bir çalgıyı çalıyor. Bir bacağını dizden kırarak sağ taraftaki tümseğe koymuş. Sol kolu ve sağ bacağı yeşil, sağ kolu ve sol bacağı pembe çizilmiş adam ellerini çalgıyı tutmak için önünde birleştirmiş. Sağa eğimli tuttuğu çalgının ucunu ise tümseğe koyduğu dizinin üzerine koymuş. Yeşil düz şapkası ve mavi ayakkabısı olan adam başını elinde tuttuğu çalgıya doğru öne eğmiş.

Keçi başlı adamla üflemeli çalgı çalan adamın başlarının arasında kalan alanda bir insan kafası görünüyor.  Meraklı bir ifadeyle yüzü dönük şekilde çaprazına, gelinden başka bir yere bakan kafa sadece dış hatlarıyla çizilmiş ve içi boyanmamış.

Gelinin sağına ve keçiyle, üflemeli çalgı çalan adamın ise arkasında kalan alana ikişer tane üçgen prizma çatılı kulübe çizilmiş.  Birinin bacasından yılan gibi kıvrılarak gri, ince bir duman yükseliyor. Bu kulübelerin yanında yöresinde belli belirsiz benzer başka yapılar var.  Sağ taraftaki kulübeler arka fondan biraz daha koyu bir parlement mavisiyle boyanmış. Daha önde duran sağ taraftaki kulübenin, çerçeveleri karelere bölünmüş iki penceresinin de içi sarı renkli ve panjurlarının kanatları dışarıya doğru açık. Çatısının sağ arka köşesinde omuzlarından aşağısı görünmeyen, dudağı ve burnu dışında herhangi bir hattının belirgin çizilmediği erkeğe benzer biri var. Sanki merdivenden çatıya tırmanmış da uzağındaki gelini izliyor gibi.

Resimde, sağ üst tarafta panjurları açık kulübenin arkasında yan yana üç kuleden oluşan ve çatıları yeşil, duvarları gri olan küçük bir kilise bulunuyor.  Tablodaki en yüksek yapı bu kilise… Sağında ve solundaki kuleye göre daha uzun olan ortadaki kulenin boyunun yarısına gelen kapısı siyah renkli.  

Tabloda sağ alt köşede, Marc  Chagall imzası olsa gerek  beyaz  harfli, okunaksız  bir el yazısı var.

Sayfa Görüntüleme : 1399