Los Dos Frıdas / The Two Fridas / İki Frida

Los Dos Frıdas / The Two Fridas / İki Frida

Eser Sahibi: Frida Kahlo

Akım: Naive Art-Surrealism / Naif Sanat-Sürrealizm

Teknik: Tuval üzerine yağlı boya

Yılı: 1939

Ebadı: 173 cm x 173 cm

Sergilendiği Yer: Museum of Modern Art, Mexico / Modern Sanat Müzesi, Meksika

Betimleyen: Burcu Melis POLAT

Bir otoportre olan tabloda; gri-beyaz bulutlarla kaplı, yer yer lacivert renkteki gökyüzü arka planda. Şekilsiz bulutların birbiri içine karıştığı koyu tonlardaki gökyüzü, fırtınanın habercisi gibi gözüküyor. İnce ayrıntılı olarak resmedilmiş, birbirinden farklı görünüm ve kıyafetteki iki Frida; tablonun büyük bir kısmını kaplamış. İkisi de yaklaşık olarak 30lu yaşların sonunda. El ele tutuşmuş bu iki Frida, yatay dikdörtgen bir oturakta yan yana oturuyor ve karşıya bakıyor. Soldaki açık tenli Frida’nın uzattığı sol eli, sağdaki koyu tenli Frida’nın sağ elinin avuç içinin üzerinde. İkisi de kollarını öne doğru hafifçe büktüğü için, tutuşan elleri oturaktan biraz havada duruyor. Sol göğüslerine hizalı olacak şekilde kalpleri vücutlarından çıkmış Frida’ların, yüzleri hafifçe birbirlerine dönük; bakışları ise tam karşıya dikilmiş. Açık tenli Frida’nın yanından ve iki Frida’nın ortasındaki boşluktan birazı gözüken oturak, bambudan veya hasırdan yapılmış gibi duruyor. Tabloya; Frida’ların elbise eteklerinin biraz önünden dahil edilmiş açık bordo taban, arkalara doğru gittikçe koyulaşıyor. Pürüzsüz taban; Frida’ların bükülü diz kapaklarının biraz alt hizasında, arkada; sanki bir uçurummuşçasına aniden sonlanmış ve düz bir çizgi halini almış.  

Açık tenli Frida’nın kalbi; beyaz elbisesinin sol kısmındaki yırtığından belli belirsiz görünen göğsünün üzerinde, açıkta duruyor. Beyaz kaslarının göründüğü kalbinin üzerinden üç damar çıkmış. Açık pembe rengindeki ilk damar; boynunun arkasından dolanarak koyu tenli Frida’nın kalp damarıyla, ortada birleşiyor. Kolunun altından aşağı doğru yönelen, ilk damardan dallanmış başka bir damar; Frida’nın sağ eliyle tuttuğu cerrahi makasın ucunda son bulmuş. Makasla damarın ucunu kapatmış olsa da, kanlar beyaz elbisesinin eteğine damlamaya devam ediyor. Kalbinden çıkan diğer iki damar, Frida’nın elbisesinin dantelli boynuna doğru yönelmiş.

Koyu tenli Frida’nın kıpkırmızı kalbi elbisesinin dışında. Kalbinden çıkan ilk damarı, açık tenli Frida’nın damarıyla ortada birleşiyor. İlk damarından çıkan daha kalın başka bir damar, elbisesinin kısa kolunun altından geçerek aşağı doğru yönelmiş ve Frida’nın sol kolunu birkaç kez dolanarak elindeki yuvarlak rozete bağlanmış. Rozet büyütüldüğünde, rozetteki “Diego” yazısı fark ediliyor.

Açık tenli, soldaki Frida’nın teni daha açık; yüzü daha derli toplu ve makyajlı görünüyor. Dudağına kırmızı bir ruj sürmüş. Ortası çok az alınmış, birleşmiş gür kaşları; yukarıdan özenle, örgülü olarak toplanmış saçları gibi simsiyah. Sağ tarafta oturan koyu tenli Frida’nın, gür siyah kaşlarının ortası hiç alınmamış. Soldaki halinin aksine çok özensiz; rujsuz dudaklarının üzerindeki bıyıkları diğer Frida’nın bıyıklarından daha gür. Saçları gelişi güzel toplamış olan koyu tenli Frida’nın burnu, açık tenli Frida’nınkine göre daha büyük duruyor.

Açık tenli Frida; beyaz renkli, boğazlı, kolları fırfırlı ve üst kısmı işlemeli bir elbise giymiş. Yaklarını kapatan uzun elbisesinin etek fırfırının biraz üzerinde, yan yana dağınık olarak yerleştirilmiş kırmızı çiçekler var. Koyu tenli Frida; geleneksek Meksika kıyafeti içinde. Belden yukarısı mavi renkli, etek kısmı ise fıstık yeşili olan elbise gösterişsiz duruyor. Elbisenin yakasında; düz mavi renkten farklı olarak, sarı bir şerit var. Aynı renkteki daha kalın şerit, elbisenin iki omzunun ortalarından başlamış ve aşağı doğru yönelerek göbek kısmında birleşmiş. Giydikleri aynı uzunluktaki bu elbiseler, ikisinin de ayaklarını kapatıyor.

Sayfa Görüntüleme : 1031