Mısır Mitolojisi- Sobek Tanrısı

Betimleyen Şebnem Çırdaklı

Fotoğrafta Sobek Antik Mısır uygarlığının timsah şeklindeki tanrısının hiyerogliflerden esinlenmiş bir çizimi bulunmakta. Beyaz bir zemin üzerinde tek başına ayakta durmakta, gövdesi ve kolları doğruca objektife dönük, belden aşağısı ve başı sağa doğru yönlenmiş. Teni kahverengi; gövdesi üçgen şeklinde ve geniş omuzlarından kalçalarına doğru daralmakta. Başı timsah başı şeklinde doğruca sağa dönük ve yeşil renk. Çenesinin alt kısmı turuncuya yakın sarı renkte. Gözü insan gözü gibi badem şeklinde ve  üstteki çizgi eyeliner gibi gözden sola doğru uzanmakta, bittiği yerin üstünde kaşının kuyruğuyla yakın seyretmekte. Kaşı sola doğru uzatılmış bir elips şeklinde.

Saçları, timsahın gövdesi gibi keskin bir geçişle timsah başından ayrı lacivert renkte geriye bir kuyruk gibi uzanmakta ve aynı zamanda başın hemen geçiş kısmının arkasında sağlı sollu iki kol gibi göğsüne doğru uzanmakta. Kolların bitişi düz bir hat olarak sonlanmış, üzerinde iki ince beyaz çizgi bulunan sarı manşetler şeklinde.

Başının üstünde turuncu tabağa benzeyen bir küçük kaide, oldukça hürmetli bir tacı taşıyor. Kaidenin üstünde sağa sola ayrılan üstte açık ve altta koyu yeşil renkte, iki uzun uca doğru sivrilen, yaprak gibi genişçe uzanan ve dalgalanan bir kısım var . Bu kısım timsahın uzun burnuyla ve arkada uzanan kuyrukla aynı hizaya gelecek kadar geniş. Hemen üstünde tam ortada yeşil kolların birleşiminin olduğu yerde, turuncu bir yuvarlak disk var.Diskin arkasında onun iki katı genişliğinde, altı katı uzunluğunda, uç kısmı yuvarlakça sonlanmış iki sütun bulunuyor. Temel renk   turuncuya bakan bir sarı. Her bir sütunun üstünde orta kısmına denk gelen yerde dikine ince iki koyu turuncu çizgi boylu boyunca uzanmakta. Bu dikey çizgileri enine kesen dokuz tane ince turuncu çizgi bulunmakta. 

Sayfa Görüntüleme : 647