Nehir Tanrısı Okeanus Heykeli

Nehir Tanrısı Okeanus Heykeli

Kullanılan Malzeme: Mermer

Yıl: M.S. 2. yüzyıl

Sergilendiği yer: İstanbul Arkeoloji Müzesi

Betimleyen: Beyza KURAL

Heykel, dikdörtgen, geniş mermer bir kaide üzerinde sergileniyor. Heykelde Nehir Tanrısı Okeanus, kayalık benzeri yatay bir zemine yan uzanarak oturmuş. Vücudu ve yüzü izleyiciye dönük şekilde. Bacakları yere paralel. Sol kolunu, bir testiye dayamış. Vücudunu kasıklarının hemen altından kapatan ve sol koluna dolanmış bir örtünün dışında tamamen çıplak. Uzun boylu görünüyor.

Başı hafif sol omzuna doğru eğik. Kat kesilmiş, omzuna dek uzanan, kâküllü saçları ve bıyığıyla sakalı kıvırcık. Saçları bir kask gibi duruyor. Geniş yüzündeki detaylar belli belirsiz. Çıkık alınlı. Göz çukurları boş. Geniş burnunda iki küçük burun deliği oyuğu var. Aşağıya bakan geniş, yarım açık ağzının üzerinde bir parmak kalınlığında bıyıklı. Durgun bir ifadesi var. Omuzları geniş. Üst bedeni oldukça kaslı. Sağ kolu bacağına doğru uzanmış. Eli net değil. Sol kolu bir testiye dayanmış, eli kopmuş. Sol omzunun üzerinde de örtü ya da ya da başka bir aksesuarı andıran biri diğerine göre daha şişkin, yay şeklinde iki figür yer alıyor. Sol kolunu dayadığı testi yuvarlak, açık ağzı heykele bakana dönük, yatay pozisyonda. Sağ bacağını dizden hafif kırarak ileri doğru uzatmış. Sol bacağını da yatay şekilde dizden kırarak diğer bacağının altına koymuş. Ayakları görünmüyor. Örtü, gelişigüzel serilmiş gibi, kıvrımları belirgin.

Yerdeki kayalık zemin yatay dikdörtgen şeklinde. Yarım karış kadar ince şerit halinde görünen yan kısmı üçgenimsi kesiklerle hareketlendirilmiş. Zeminin testiye denk gelen kısmının altında belki deforme olmaktan oluşan dikdörtgen şeklinde bir boşluk var.

 

Sayfa Görüntüleme : 1377