Özyeğin Üniversitesi / Erkek yurdu yurt 1 girişi

Özyeğin Üniversitesi / Erkek yurdu yurt 1 girişi

Betimleyen: Özge AK/ Özyeğin Üniversitesi öğrencisi

Dikey dikdörtgen olan renkli fotoğrafta, Özyeğin Üniversitesi Erkek Öğrenci Yurdu yer alıyor. Fotoğraf gündüz çekilmiş ancak hava çok aydınlık değil. Fotoğrafta tüm yurt binası değil, sadece dış cephenin birbirine bitişik, köşeli duran 2 duvarı var. Fotoğrafta seçilebildiği kadarıyla bina, giriş dahil 4 kattan oluşuyor. Giriş katından birinci kata kadar olan dış cephe kahverengi, uzun kenarı yaklaşık bir karışlık tuğla görünümlü taşlarla kaplanmış. Taşlar birbirine yapışık değil, aradaki birkaç santimetrelik boşluklarda beyaz sıva var. Fotoğrafın sol üst köşesinde içinde uzun çubuklar olan, kırmızı daire şeklinde ne olduğu anlaşılamayan bir parça var.

Fotoğrafın tam ortasında, solda kalan duvarda yurdun kapısı yer alıyor. Kapı; uzun kenarı iki, kısa kenarı bir buçuk insan boyunda yatay bir dikdörtgen olarak tasarlanmış. Kapının dış cephesi; çevrelerinde açık gri metal bir çerçeve bulunan, uzun kenarı kapının kısa kenarına eşit, kısa kenarı yaklaşık bir metre olan 8 adet cam parçasıyla kaplanmış. Cam parçaların sol baştaki 4 tanesinde beyaz, aşağı indirilip yukarı kaldırılabilen perdeler var. En baştaki camın perdesi tamamen, ortadaki 2 ve 3. camınki yarıya kadar, 4.camınki ise yarıdan biraz daha fazla kapalı.  Perdeli camların yanında yine camdan oluşan bir kapı var. Kapı iterek veya çekilerek açılacak şekilde tasarlanmış, uzun kenarlarda yukarıda 3 aşağıda 1 tane olmak üzere toplam 8 tane menteşe var. Bu camlardan binanın içi biraz seçilse de tam olarak net değil. Yalnızca sağ baştaki camın hizasında, içeride, sarı renkli, bir çadır şeklinde tasarlanmış, yerde duran dikkat kaygandır tabelası seçilebiliyor.

 Sol baştaki 4 camın hizasında, yukarı kenarda açık mavi, uzun kenarı bir buçuk insan boyunda, kısa kenarı yaklaşık bir metrelik yatay bir dikdörtgen olan yurt tabelası yer alıyor. Tabelanın sol başında beyaz bir daire olarak tasarlanmış, ortasında açık bir kitap ortasında yanan bir meşale çizimi, bu çizimin etrafında, bir çemberin dış çeperinde “Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı” yazan ve bu çemberin dış çeperinde de 16 tane yıldız olan Millî Eğitim Bakanlığı logosu yer alıyor. Logodaki tüm çizim ve yazılar koyu kırmızı renkte. Bu logonun yanında, tabelanın ortasında siyah, büyük harflerle; üst satırda “İSTANBUL-ÇEKMEKÖY”, bir alt satırda “ÖZEL”, bir altta “ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ”, onun alt satırında “YÜKSEKÖĞRETİM ERKEK ÖĞRENCİ YURDU” ve en alt satırda da “YURT 1” olacak şekilde yurdun adı yazıyor. Tabelanın en sağında da beyaz bir karenin içinde siyah, karışık çizgiler olarak tasarlanmış bir “karekod” yer alıyor. Tabelanın sağ tarafında, son 4 camın ve kapının üstünde açık gri yatay bir dikdörtgen şeklinde bir çıkıntı var.

 Sağ tarafta kalan bitişik cephede uzun kenarı ana giriş kapısının kısa kenarına eşit, kısa kenarı da yaklaşık 1 metre olan, dışı yine açık gri metal bir çerçeveyle çevrelenmiş, biri biraz daha uzun altlı üstlü iki bölmeden oluşan bir pencere var. Bu pencerede de aynı beyaz perdeden var, perde tamamen kapalı. Aynı pencereden kapının olduğu duvarda, kapının bir insan boyu kadar solunda da var ancak bu pencerenin perdesi yine beyaz olsa da klasik sağa sola çekilerek açılan bir perde. Giriş katı ve üst katlar dış cephede, 1. Kat pencerelerinin çerçevelerinin alt kenarlarını da kapsamak üzere, daha koyu gri şeritlerle, girintili çıkıntılı olacak şekilde ayrılmış. Üst katların dış cephesi çok açık renkli beyaza yakın bir gri ve pencereler sarı bölgenin sol kenarda kalacak şekilde, pencerelerin etrafında kare veya dikey dikdörtgen şeklinde sarı boyayla boyanmış. Binada birinci katta kapının olduğu cephede 3, diğer cephede 1; ikinci katta kapının olduğu cephede 3, diğer cephede 2 ve 3. Katta kapının olduğu cephede 3 ve diğer cephede 1 tane olmak üzere toplam 13 pencere daha görünüyor. Bu pencerelerin hepsinde klasik beyaz perdeler var. Yurda giden yol orta boyda beyaz çakıl taşlarıyla kaplanmış.

Bu yolda üzerinde ne olduğu tam okunmayan bir yazının olduğu üniforma benzeri bir ceket giyen, orta boylu, siyah toplu saçlı bir kadın binaya doğru yürüyor. Sağda kalan yan cephenin önünde yarı çapı yaklaşık 2 metre olarak tasarlanmış yarım daire şeklinde, yerden 1 metre kadar yükseklikte olan çimenlik bir alan var. Çimlerin ortasında siyah yuvarlak plastik bir saksının içinde, yaklaşık bir insan boyunda, beyaza çalan açık kahverengi gövdesi ince ve hafif eğri büğrü, yaprakları çok, orta boy ve yeşil olan bir ağaç var. Dairenin sol tarafında, dairenin çeperine yapışık olacak şekilde 2 karışlık bir alana yerdeki beyaz taşların biraz daha büyükleri yerleştirilmiş. Bu taşlarla çimlerin birleştiği yere yarım metrelik, yapraklarının kenar kısımları beyaz, ortası yeşil olan yapraklı bitkiler dikilmiş. Dairenin dış çeperi yere kadar gri bir betonla çevrelenmiş. Çeperde, yerin hemen üstünde, kare şeklinde, lacivert bir çerçevesi olan bir led ışık var. Çepere yapışık, bir girintinin içine yerleştirilmiş, aralarında bir insan boyu kadar aralık olan 2 adet, koyu kahverengi, yuvarlak bir yay gibi dizilmiş dikey dikdörtgen ahşap parçalarından oluşan, yerden yarım metre kadar yüksekte oturma alanları da bulunuyor. Bu çimenlik- çeper- led ışık yapısının aynısı kapının olduğu giriş katındaki cephede bulunan pencerenin önünde de var. Buradaki çeperin önünde yaklaşık bir metre boyunda, kırmızı plastik bir çubuk var.

 

 

Sayfa Görüntüleme : 1040