Peyzaj

Peyzaj

Sanatçı Adı:Sami

Kategori: Tablo     

Materyal: Tuval

Teknik: Yağlı Boya

Ölçü: 100x73 cm 

Konum: Özyeğin Üniversitesi Dekan Odası 

Betimleyen: Yahya GÖKŞEN (Özyeğin Üniversitesi öğrencisi)

Yatay dikdörtgen tabloda göl kıyısında, yeşillikler içinde birkaç yapı, ardından bir orman, uzakta dağlar ve mavi gökyüzü yer alıyor.

Resmin sol tarafında alttan başlayarak sırasıyla gölün içine doğru giden saz ya da çalılıklar, göl kenarındaki bir taş, sonrasında ufak bir iskele, eve giden bir patika, patikanın sol tarafında iki ağaç, dört yapıdan oluşan bir peyzaj, onun arkasında orman ve ormanın da arkasında bir dağ; sağ tarafında ise göl ve dağın devamı bulunuyor.

Resmin sol alt tarafındaki otlar resmin ön tarafında olduğu belirtilmek için yeşil renkte ve çizgi halinde çizilmiş. Sonrasında devam eden patika iskeleden önce göle bitişik olarak devam ediyor. İskele kısmında ise patikanın zeminindeki taşlar gri renklerle belirginleştirilmiş. İskelenin iki ayağı bulunuyor ve kahverengi renkte.İskelenin korkulukları bulunmuyor. İskelenin önündeki göl kısmında peyzajın bir yansıması görülüyor. İskelenin hizasında patikanın sol tarafında boyu daha kısa olan ağaç bulunuyor. Bu ağaç belki de farklı bir ağaç olduğu için diğerine göre daha açık bir yeşil tonda. İskeleden hemen sonra patikanın sağında kayık bağlamak için kullanılan tahta bir kısım bulunuyor.  Onun hizasında patikanın yine soluna düşen ikinci ağaç ise sağa doğru hafif eğik ve diğerinden uzun olarak çizilmiş.

Eve giden patika göl kıyısında uzaklaşıyor ve yerini neredeyse tamamı çimenli, göle altı çıkıntısı olan ve ormanın sonuna kadar devam eden bir toprak parçasına bırakıyor.

Tablonun en sağındaki büyük eve yapışık, kahverengi ve evin boyut olarak yarısı kadar olan bir kulübe bulunuyor. Bu kulübenin çatı kısmı sundurma çatı denilen, eve yapışık kısmından göle doğru aşağıya doğru eğik yani tek tarafa akıntısı bulunan şekilde çizilmiş. Göle bakan bir de penceresi var.

Büyük ev beyaz renkte iki katlı. Evin ön tarafı patikaya doğru bakıyor ve büyük bir kapısı bulunuyor. Kapının hemen üzerinde ne yazdığı belli olmayan bir tabela var. Evin bu tarafında bulunan yedi pencere hem boyut, hem de şekil olarak farklı çizilmiş. Evin göle bakan tarafında kulübenin yapışık olmadığı tarafta eşit boyutlu dört pencere bulunuyor. Kulübenin yapışık olduğu kısmın üzerinde ise üç pencere var ve bunlar daha küçük boyutlu. Evin çatısı beşik çatı yani iki tarafa akıntısı olan çatı şeklinde yeşile yakın tonda çizilmiş. Çatının eve yapışık olan depoya yakın kısmında tüten bir baca yer alıyor.

Büyük evin sol tarafında patikaya yakın kısımda daha küçük boyda, tek katlı ve yine beyaz renkte bir ev daha var. Bu ev ise tek kapılı, kapının sağında ve solunda eşit boyda dikdörtgen iki pencereli. Bu evin de çatısı beşik çatı ve kahverengi tonlarında.

Bu iki evin arkasında ise beyaz büyük evle aynı boyutta kahverengi bir ev var.  Bu evin de çatısı yine beşik çatı olarak resmedilmiş. Çatının göle ve öndeki beyaz eve doğru olan kısmında bir baca bulunuyor.

Evlerin arkasında  yeşil tonların ağırlıktı ve düz formda çizilmiş bir ormanlık alan bulunuyor. Ormanın başlangıcındaki ağaç biraz daha net çizilmiş. Kulübeden sonraki kısımda da hemen hemen aynı boyutta üç ağaç biraz daha belirgin çizilmiş. Orman arkadaki dağa benzer bir şekil oluşturmuş. Beyaz evin en yüksek noktasının arkasında düşen kısmı daha uzun. Ve orman çoğunlukla çam ağaçlarından oluşuyor gibi.

Ormandan sonra çizilen açık kahverengi tonlarındaki dağın ise yine büyük evin yüksek noktasına gelen kısmı daha yüksek çizilmiş.

Resmin sağ tarafına gelince göl alttan başlayarak yeşil, sarı, kırmızı ve mavi tonlarıyla devam ediyor. Dağın göl ile birleşen kısmı da mavi tonlarda ve orada da bir orman görülüyor. Ve dağın göl üstünde bulunan kısmında yükselti hemen hemen aynı kalmış.

Resmin üst tarafında kalan gökyüzü kısmı ise beyaz, mavi ve yeşil tonlarıyla hafif bulutlu havası verilmek için karışık olarak resmedilmiş.

Sayfa Görüntüleme : 701