Selvi Boylum Al Yazmalım

Selvi Boylum Al Yazmalım

Betimleyen: Kübra BÜYÜKİŞLER (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi öğrencisi)

Dikey dikdörtgen şeklindeki renkli afişin ortasında kamyonun üstünde oturmuş iki insan var ancak kamyonun tamamı gözükmüyor. Yalnızca camı, kırmızı renkte olduğu ve üzerinde bir şeyler yazdığı anlaşılıyor. Bunlardan sol tarafta oturan İlyas (Kadir İnanır) sağ tarafta oturan ise Asya (Türkan Şoray). İlyas, sol dizini kırarak yere oturmuş ve sağ bacağı havada duruyor. Asya sağ bacağını bükmüş ve sol bacağını uzatmış bir şekilde oturuyor.

Görselin üst kısmında beyaz fon üzerine mavi renkle üç oyuncunun; Türkan Şoray, Kadir İnanır ve Ahmet Mekin`in adları yazılmış. 

İlyas siyah bir kazak ve siyah bir mont giymiş. Altında ise nispeten bol bir kot pantolon var. Boynunun iki yanından sarkan kaşkol ise kırmızı, siyah ve beyaz renkli kalın ve ince çizgilerden oluşuyor. Ayakları gözükmüyor ancak sağ bacağından sıyrılan pantolondan anlaşıldığı üzere kahverengi uzun bir çizme giymiş.

İlyas tahmini 30`lu yaşlarda. Uzun ve geniş bir yüzü var. Kafasını hafif soluna doğru eğmiş. Saçları siyah, oldukça gür ve ortalama uzunlukta, kulağını biraz kapatıyor. Saçlarını kendi soluna doğru yatırmış. Bıyıkları ise siyah ve çok uzun değil. Gözleri kısık. Burnu ise biraz büyük. Dişlerini göstererek tebessüm etmiş.

İlyas sol kolunu Asya`nın sol omzuna atmış ve el ele tutuşmuşlar. Sağ kolunu sağ dizine dayamış ve elini hafif yukarı doğru kaldırmış. İşaret parmağı diğer parmaklarına göre daha açık.

Asya krem tonlarında uzun kollu düğmeli bir hırka giymiş ve kollarını sıyırmış. Hırkanın düğmelerinden yalnızca ortadaki birkaçı iliklenmiş. Hırkasının altında ise belli olmayan başka bir kıyafet var, tahmini aynı tonlarda. Altına ise siyah fonlu üzerinde krem tonlarında büyük çiçekler olan uzun bir etek giymiş ve ayakları gözükmüyor.

Asya 20`li yaşlarda. Dar ve yuvarlak bir yüzü var. Kaşları orta kalınlıkta. Küçük bir burnu var. Başına krem tonlarında yüzünü çevreleyecek şekilde bir örtü bağlamış. Örtünün altından gözüken siyah, uzun ve hafif dalgalı saçları omuzlarından aşağıya sarkıyor ve alnında soluna doğru kıvrılmış seyrek kahkülleri gözüküyor. Yüzünde belirsiz bir ifade var. Donuk ve dalgın bir şekilde bakmış.

Asya sol dirseğini bacağına dayandırmış ve sol omzundan sarkan İlyas`ın elini tutmuş. Sağ kolunu ise serbest bir şekilde sol bacağının üstüne bırakmış.

Afişte Asya ile İlyas`ın bulunduğu görselin etrafı elips şeklinde sarı, kırmızı, pembe, mor renklerindeki çeşitli çiçek görselleriyle çevrelenmiş. Bu çerçevenin sağ üst kısmında kırmızı tonlarında silik bir kuş silüeti var. 

Afişteki çiçek çerçevesinin sol altından çapraz bir uzanan kırmızı, kenarları küçük kırmızı çiçek oyalı bir yazma var. Bu yazma fonunun üzerinde alt alta beyaz renkle "bir ATIF YILMAZ filmi", "Yapım ARİF KESKİNER", "Müzik CAHİT BERKAY" yazıyor. 

Görselin en sağ alt kısmında ise üste küçük puntolarla, kırmızı renkle ve büyük harflerle "ESER CENGİZ AYTMATOV", onun altına ise oldukça büyük puntolarla mavi renkle filmin adı olan "SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM" yazılmış. En son ise küçük puntolarla ve harflerle siyah renkle filmin aldığı ödüller belirtilerek sırayla "Taşkent Film Festivali (1978) "En İyi Kadın Oyuncu", 15. Antalya Film Festivali (1978) "En İyi İkinci Film" "En İyi Yönetmen" "En İyi Görüntü Yönetmeni" yazılmış.

Sayfa Görüntüleme : 907