The Old Guıtarıst / Yaşlı Gitarist

The Old Guıtarıst / Yaşlı Gitarist

Eser Sahibi: Pablo Picasso

Akım: Picasso’s Blue Period/Picasso’nun Mavi Dönemi

Teknik: Tuval üzerine yağlı boya

Yılı: 1903

Ebadı: 123cm x 83cm

Sergilendiği Yer: The Art Institude of Chicago/Şikago Sanat Enstitüsü

Betimleyen: Burcu Melis POLAT

Griye benzeyen soğuk mavi rengin hâkim olduğu, dikey dikdörtgen tabloda; elinde gitar olan yaşlı bir adam, bağdaş kurmuş oturuyor. Soluk turuncu gitar hariç diğer detaylar mavinin tonlarında; yer yer siyah ve beyaz gölgeler var. Hafif ileriye uzattığı dudakları nedeniyle yüzünde hüzünlü bir ifade ortaya çıkmış.

Yaşlı adamın; sol ayağının üzerine koyduğu sağ bacağının ayak parmakları haricinde, tüm vücudu tabloya dahil edilmiş. Başını sağ omzunu kapatacak şekilde iyice sağına eğmiş; yüzünün sadece sol yanı görünüyor. Bükülü boynunun uzun ve mavi boynunun kemikleri belirgin; içe çökük kısımlar yer yer gölgeli. Yüzü yere yatay bir konumda yere bakıyor; kemikli sol omzu yukarıya kalkmış. Üzerindeki uzun kollu giysisinin sol omzu geniş bir şekilde yırtılmış.

Hafif sağa yatık gitarın kasası, üçgen oluşturmuş bacaklarının arasında. Gitarın ağırlığı, ince kumaşlı pantolonunun orta kısmının birkaç yerinden katlanmasına neden olmuş; siyah gölgeler oluşmuş.  Sağ eli, gitarın yuvarlak akustik deliğini kapatıyor. Aşağı doğrulttuğu sağ elinin uzun, ince parmaklarını birbirine yapıştırmış. Gitarın klavyesini üstten, sol elinin parmaklarıyla kavramış; serçe parmağı havada. Kafasına yapışık gibi duran mavi ve beyaz kısa saçları ensesinde toparlanmış. Kapalı gözünün çevresi içe doğru çökük ve gölgeli görünüyor. Üst dudağı alt dudağından daha ilerde olan Yaşlı Adam’ın ince dudakları, şarkı söylüyormuş gibi aralık; dişleri görünmüyor. Düzgün, uzun bir burnu ve sivri bir çenesi var. Çenesinin üzerindeki beyazlıkların sakal olup olmadığı anlaşılamıyor.

Arkasındaki mavi duvar ve renk açıklığından fark edilen kaldırım nedeniyle, Yaşlı Adam’ın sokakta yerde oturduğu anlaşılıyor. Yaşlı Adam’ın, giysisi ve giysisinin altından görünen, kemikleri belirgin vücudu nedeniyle yoksul ve zayıf bir görüntüsü var. Çok az bir kısmı görünen soluk mavi tonlu yerde, tam ortada oturuyor. Işık sol taraftan vurduğu için sağ arka kısım siyah renkte. Yaşlı Adam’ın yüzü çok zayıf; görünen sol yanağı ve ağız çevresi ise içe doğru çökmüş. Siyaha yakın koyu mavi tonlu bluzunun sol omzu yırtık. Altta kalan sol bacağının çoğunu örten pantolon; sağ bacağının sadece diz kapağını ve üstünü kapatmış. Sağ bacağında, pantolonun bittiği kısımda, küçük üçgen şeklinde bir yırtık var.

Sayfa Görüntüleme : 1738