The Potato Eaters / Patates Yiyenler

The Potato Eaters / Patates Yiyenler

Eser Sahibi: Vincent Van Gogh

Akım: Modern Art and Realism /Modern sanat ve gerçekçilik

Teknik: Tuval üzerine yağlı boya

Yılı: 1885

Ebadı: 82cm x 114 cm

Sergilendiği Yer: Van Gogh Museum, Amsterdam, Holland / Van Gogh Müzesi, Amsterdam, Hollanda

Betimleyen: Burcu Melis POLAT

Tabloda; dar bir odadaki küçük, kare bir masada yemek yiyen 1’i kadın 4’ü erkek 5 kişi var.  Hepsi koyu tonlarda, köylü kıyafetleri giyiyor. Tahta görünümlü alçak masa, yemek yiyenlerin diz hizasına geliyor. Siyah rengin hâkim olduğu, alçak tavanlı oda; tepedeki bir gaz lambasıyla aydınlatılmış. Gaz lambası, oturanların neredeyse başına değiyor. Yemek yiyen kişileri ön plana çıkartacak şekilde, odanın çok az bir kısmı gözükmekte. Yemek yiyenlerden dördünün yüzü gaz lambasıyla aydınlanmış, fakat arkası dönük beşinci kişi gölgede kalmış. Surat yapılarının benzerliğinden aile oldukları anlaşılıyor. Biri genç diğeri yaşlı görünümlü iki kadın, beyaz ve fırfırlı şapka takmış. Biri yaşlı diğeri genç olan iki adamın ise kasket benzeri kahverengi şapkaları var. Hiçbirinin ayakları görünmüyor. Genç adam haricinde hepsinin göğsünden yukarısı resmedilmiş. Genç adamın ise sadece sağ bacağı, dizinden yukarısından itibaren tabloya sahil edilmiş.

Çok az bir kısmı görünen odada kapı da görünmüyor. Yemek yedikleri bu yer tek odalı bir kulübenin içi gibi duruyor. Arka tarafta buğulu olarak görünen iki raf var. Sağdaki rafın bir kısmı, duvar kirişinin arkasında kaldığı için gözükmüyor. Kirişin sağında, oturan yaşlı kadının kafasının bir karış üzerinde; tavandan asılmış bir sepet var. Sepetin içine kepçe gibi mutfak gereçleri koyulmuş. Tablonun sol üst köşesine asılı, üçte ikisi görünen yuvarlak saat; 19:00’ı gösteriyor. Saatin sağ altına asılmış çerçevelenmiş resim net değil.

Tablonun solunda, masanın köşesine denk gelecek şekilde oturmuş genç adam, sağ profilden görünüyor. Arka kısmı aralıklı olan sandalyeye yarım bir şekilde oturmuş olan bu genç adamın yandan görünen ağzı ve burnu suratına göre büyük. Yüzünün çöküklüğü nedeniyle kemikleri belirgin. Çökük yüzü nedeniyle normalde de büyük olan burnu ve ağzı daha büyük görünüyor. Koyu yeşil bir üst, bol bir pantolon giymiş genç adam, sağ eliyle tutuğu çatalını patateslere doğru uzatıyor. Patatesler, sıralı bir şekilde; üçte ikisi görünen büyük bir tabağa yerleştirilmiş.

Sırtı dönük bir diğer kişi; masanın sağ alt köşesinde ve tablonun tam ortasında. Boyundan çocuk, elbisesinden ise kız olduğu tahmin edilen bu kişi ya ayakta duruyor ya da tabloya dahil edilmemiş bir tabureye oturmuş. Hafif soluna dönük ve sağ kolu görünmeyen bu kız çocuğu, masanın büyük bir bölümünü vücuduyla kapatıyor.

Masanın sol üst köşe kısmına denk gelecek şekilde oturmuş genç kadın, genç adama büyük gözleriyle bakıyor. Sağ elinde tuttuğu çatalı patates tabağına doğru uzatmış. Kare bir yüz yapısı, büyük gözleri, geniş bir burnu var; şapkasının altından hafif çıkan kısa saçları turuncu renginde.

Genç kadının sağındaki yaşlı adam, masanın üst kenarını ortalayacak şekilde oturmuş. Elindeki küçük boyutlu beyaz bardağı, solundaki yaşlı kadına doğru uzatıyor. Beyaz kıvırcık saçları kasketinin altından çıkmış. Üzerinde kahverengi kalın görünümlü bir kıyafet var. Masanın sağ üst köşesinde oturan yaşlı kadın, elindeki çaydanlığı masadaki bardaklara doğru eğmiş. Masadaki dördüncü ve son bardağı dolduruyor. İşine odaklanmış, ciddi bir yüz ifadesi var. Uzun, büyük burnu ve büyük dudaklarıyla genç adama çok benziyor.  Koyu yeşil, uzun bir üst ya da uzun bir elbise giyiyor.

 

Sayfa Görüntüleme : 1287