(1996 Yapımı) Clockwork Orange-Otomatik Portakal- Alex

Oyuncu: Malcolm McDowell

Betimleyen: Ela Korgan

Siyah bir fona sahip, filmden alınmış renkli portre fotoğrafta, omuz hizasına kadar yer alan 20’lerinin sonlarındaki Alex, sağ elinde, dörtte üçü sütle dolu ince uzun bir cam bardak tutar vaziyette kadrajın sol çaprazında duruyor. Sağ el işaret parmağının sadece bir kısmı kadraja sığmış. Başında siyah bir fötr şapka olan Alex’in kafası hafif öne eğik ve bu eğimin verdiği açıyla Alex objektife şapka siperinin altından gözlerini devirmiş her an bir şey yapacakmış gibi kötü kötü bakıyor; yarı aralık, ince, kırmızımsı dudaklarında tebessüm var.

 Hafif toplu olan Alex, beyaz bir tene, iri mavi gözlere sahip ve kumral. Şapkanın siperi yüzünden kaşlarını göremediğimiz karakterin esas özelliği sağ gözünün alt kirpiklerinin siyah ve yaklaşık 1 santim uzunluğunda oluşu. Şapkanın siperi aynı biçimdeki üst kirpiklerinin de görünmesini engelliyor. Bu kirpikler rimel sürülmüş gibi ayrık ayrık, kıvrık duruyor ve bu uzun, kıvrık hâliyle birer örümcek bacağını andırıyor. Diğer gözündeki kirpikleri sarışınlığının da etkisiyle neredeyse hiç belli değil. Çok hafif dalgalı saçları yanlardan 6 7 santim kadar uzun ve sol kulağının sadece kepçe kısmının ucu saçların arasından belli oluyor. Günlük tıraşlı, kırışıksız yüzü geniş ve uzun. Çenesi küt. Alex’in kanatları açık, ucu sivri ve kenarlardan yayık, çok büyük olmayan bir burnu var. Dolgun yanaklarından üst dudağının kenarlarına doğru birer çizgi inmiş. Üst dudağı neredeyse görünmeyen Alex’in alt dudağı da oldukça ince ve içe dönük, üst dudağı ise tebessümüyle dışa kıvrılmış.

Alex pamuklu gibi görünen beyaz hâkim yaka bir gömlek giymiş ve gömleğin ilk iki düğmesi açık. Bu açıklıktan boynunun ve ensesinin küçük bir kısmı belli oluyor. Alex’in sol tarafında kalan boşlukta daire şeklinde, yansımaya benzeyen bir ışık da dikkat çekiyor.

Sayfa Görüntüleme : 314