Betimleyen: Ahmet Nazım Kahraman
Fotoğrafta, Tanrı Şiva`nın üzerine bindiği ve Şiva`nın bekçiliğini yapan boğa biçimli bir Hindu tanrısı olan Nandi’nin demirden heykeli yer alıyor. Nandi, tahta Zemin üzerinde sol ön ayağını dikmiş sağ ön ayağını arkaya kıvırmış, sağ arka ayağını ise öne doğru kıvırmış vaziyette yatıyor. Fotoğraf sağ taraftan çekildiği için sadece sağ gözü ve kulağı kadrajda çıkmış. Kulağı bir avuç büyüklüğünde yana doğru açılır vaziyette. Gözleri açık ve üzerinde ince bir kaş oyularak tasvir edilmiş. Kafasının üstünde birer parmak büyüklüğünde iki küçük boynuz bulunuyor. Boynuzların etrafında sarı boncuklar sarılı duruyor. Boynunda sarı renkli, kalın iki parçadan oluşan halka kolye mevcut. Boynundan aşağıya doğru uzanan, döş kısmı ise öne doğru dalga dalga oyulmuş ve tüy görüntüsü verilmiş. Sırtında ise bir kısmı sarı renkli bir eyer var. Ön ayak bileklerinde küçük sarı halkalar var ve muhtemelen eskimekten dolayı olan vücudunun bir çok yerini kaplamış çok küçük sarı lekeler mevcut.
İskandinav Mitolojisi-Frigg-Toprak Tanrıçası
Görselde, İskandinav mitolojisinden Toprak Tanrıçası ve Tanrıçaların en güzeli olarak bilinen Frigg resmedilmiş. Görselin arka planı, bulanık siyahlı kahveli tonlardan oluşuyor. Genç ve güzel bir kadın olarak tasvir edilen Frigg, siyah saçlı ve buğday tenli. Belirgin elmacık kemikleri, sivri çenesi, minik ve kalkık bir burna sahip. Dudakları dolgun ve ağzı hafif aralık vaziyette. Yeşile çalan gözlerinde oldukça ciddi bir bakış hakim. Kalın, kavissiz koyu kahverengi kaşları ise yüzündeki ciddi ifadeyi destekliyor.
Betimleyen: Deniz Balancar
Dikey dikdörtgen şeklindeki görselde İskandinav Mitolojisinden ışık, neşe, masumiyet Tanrısı olarak bilinen Balder resmedilmiş. Görselin etrafı siyah beyaz ahşabı andırır bir desen ile çerçevelenmiş, arka plan koyu pembe olup daha koyu pembe bir ağaç gölgesinden oluşuyor. Balder, sarışın, genç ve oldukça yakışıklı bir erkek olarak tasvir edilmiş. Omuzlarına kadar uzanan sarı hafif dalgalı saçlara ve masmavi iri gözlere sahip. Yüzü ince uzun geliyor. Burnu küçük ve düz, bakışlarında kendinden emin bir ifade hakim. Yüzünde koyu sarı bıyıkları ve gür sakalları var.
Betimleyen: Deniz Balancar
Yatay dikdörtgen şeklindeki görselde İskandinav mitolojisinde en güçlü Tanrılardan biri olan Yıldırım Tanrısı olarak bilinen Thor tasvir edilmiş. Resmin arka planı bulanık ne olduğu belli olmayan devrilmiş birkaç eşya ve insanlardan oluşuyor. Thor oldukça kaslı, fit, sarışın bir erkek olarak resmedilmiş. Resimde Thor bir elinde “mjolnir” adındaki çekicini havaya doğru kaldırmış önündeki iki insanı hedef alır vaziyette çizilmiştir.
Betimleyen: Deniz Balancar
Yatay dikdörtgen şeklindeki fotoğrafta İskandinav Mitolojisinden kurnazlık ve kötülük Tanrısı olan Lokı’nin çizimi yer alıyor. Fotoğrafın arka planı beyaz ve gri tonlarında. Lokı bel bölgesine kadar çizilmiş. Beyaz tenli sarı saçlı olan Loki’nin yüz hatları çok belirgin durmuyor. Küçük bir kafası ve kafasının üzerinde metal gibi duran boynuzlu bir kask var. Ağzı minik, tamamen kapalı hafif aşağı doğru duruyor ve yüzünde sert bir ifade var. Kaskdan dolayı gözleri belli olmuyor.
Betimleyen: Deniz Balancar
Yatay dikdörtgen şeklindeki fotoğrafta İskandinav mitolojisinde önemli bir yere sahip olan bereket Tanrıçası Freya’nın çizimi bulunuyor. Freya’nın göğüs hizasından yukarısı tasvir edilmiş. Beyaz tenli, sarı saçlı olan Tanrıça oldukça güzel yüz hatlarına sahip. Mavi gözleri ve belirgin kirpikleri ile sert ve kendine güvenli bir bakışa sahip duruyor. Kalın, kavissiz ve sarı renkli düz kaşlara sahip. Burnu küçük, dudakları ise oldukça dolgun ve ağzı hafif aralık vaziyette. Belirgin elmacık kemikleri ve sivri bir çenesi var.
Betimleyen: Şebnem Çırdaklı
Fotoğrafta mısır hiyerogliflerinden esinlenerek çizilmiş bir Osiris figürü bulunmakta. Osiris, Mısır Mitolojisinde iyiliği temsil eder; kural koyucu ve koruyucudur, ölülerin ve yeniden doğuşun tanrısıdır. Gövdesi ve kolları objektife dönük başı ve ayakları sol profilden çizilmiş. Osiris Bir kaide üzerinde durmakta. Kaide, tabandan yukarı doğru sol taraftan daralan, sağ tarafta ise dik duran yamuk şeklinde, çizilmiş, ortası lacivert, kenarları sarı ve bir parmak eninde şeritle çevrili yarım karış yüksekliğinde.
Figürün, gövdesi, kolları ve bacaklarının sınırları, beyaz kâğıt üstüne siyah bir kalemle çizilerek şekillendirilmiş. Osiris kollarını dirseklerinden bükerek gövdesinin önünde tutmakta. Yeşil renkte olan elleri, yumruk yapılmış halde göğsünün önünde birbiriyle karşı karşıya gelmekte. Her iki avcunda birer asa bulunmakta. Asaların alt uçları ellerinden bir iki parmak çıkacak kadar alttan tutmakta ve sağ ve sol omza yönlenerek yatık durmakta olan asalar, kulak hizasında sonlanmakta.
Betimleyen Şebnem Çırdaklı
Fotoğrafta Sobek Antik Mısır uygarlığının timsah şeklindeki tanrısının hiyerogliflerden esinlenmiş bir çizimi bulunmakta. Beyaz bir zemin üzerinde tek başına ayakta durmakta, gövdesi ve kolları doğruca objektife dönük, belden aşağısı ve başı sağa doğru yönlenmiş. Teni kahverengi; gövdesi üçgen şeklinde ve geniş omuzlarından kalçalarına doğru daralmakta. Başı timsah başı şeklinde doğruca sağa dönük ve yeşil renk. Çenesinin alt kısmı turuncuya yakın sarı renkte. Gözü insan gözü gibi badem şeklinde ve üstteki çizgi eyeliner gibi gözden sola doğru uzanmakta, bittiği yerin üstünde kaşının kuyruğuyla yakın seyretmekte. Kaşı sola doğru uzatılmış bir elips şeklinde.
Betimleyen: Bedia Ağtaş
Sekmet bilinen en eski Mısır tanrıçalarından biridir. Savaş, yıkım ve mutlak gücün tanrıçasıdır. Kızıl Leydi olarakta bilinen bu tanrıça, arslan başı ve kırmızı elbisesi ile tasvir edilir. Boynunda, kollarında, el ve ayak bileklerinde bolca takılar taşımaktadır.
Betimleyen: Şebnem Çırdaklı
Fotoğrafta, Yunan Aşk ve Güzellik Tanrıçası Afrodit, denizin ortasında büyük bir midyenin içinde ayakta durmakta. Ayaklarının arkasında büyük, beyaz bir inci var. Açık olan midye kapağı beliyle aynı hizada bitmekte. Arkasında yer yer dalgalanmış köpürmüş denizle uyum içinde, dizlerinin altına kadar inen sapsarı saçları da dalga dalga uçuşuyor. Yüzü sola dönük, bakışları yere doğru, güzelliğinin farkında ve mağrur durmakta.
Betimleyen: Özgün Dayar
Görsel, Hint mitolojisinde Trimurti olarak bilinen, Brahma, Vişnu ve Şiva üçlemesinden biri olan Tanrı Vişnu’ya ait. Çizim, Hinduizm’e göre nihai Tanrı’nın koruma ve hükmetme sıfatını temsil eden Vişnu’nun yeryüzüne indiği zaman büründüğü düşünülen biçimini anlatıyor. Mavi tenli, dört kollu bir insan biçiminde tasvir edilmiş olan Vişnu, siyah saçları, sürmeli iri gözleri, süslü büyük altın küpeleri ve erkek anatomisine benzer göğüs yapısıyla cinsiyetsiz bir şekilde betimlenmiş. Mavi gökyüzü ortasında bütün haldeki güneşin tam önünde, dalgalı denizin suları üzerindeki bir ışık topunun üstünde ayakta duruyor.
Betimleyen: Özgün Dayar
Görselde Hint mitolojisinde nihai Tanrı’nın üç tezahürünü temsil eden Trimurti’den yok edici Tanrı Şiva var. Uzun saçlı, üç gözlü, gri tenli genç bir erkek olarak tasvir edilmiş olan Şiva, bir mağara ağzında kaplan postu üzerinde bağdaş kurmuş oturuyor. Arka planda mağaranın girişi, çiçekli yeşil çalılar arasında beyaz bir öküz ve uzakta yüksek sarp dağlar ve günbatımına yakın bir saatteki turuncu gökyüzü var. Şiva’nın, uzun dalgalı saçlarının üst kısmı başının üzerinde topuz yapılmış, altların bir kısmı omuzlarına dökülürken, kalanları beline kadar iniyor. Topuzunun tepesinde içinden beyaz, uzun bir püskül sarkan pembe bir gül ve üç yeşil yaprak var. Topuz, iki sıra siyah incili tespihle çevrelenmiş.
Betimleyen: Özgün Dayar
Çizimde Hint mitolojisine ait yaratıcı tanrı Brahma var. Mavi gökyüzü, beyaz bulutlar ve tam ortada parlayan güneş önünde, su üzerinde açan büyük bir kırmızı nilüfer çiçeğinin içinde Brahma bağdaş kurmuş oturuyor. Brahma, çok uzuvlu bir insan şeklinde çizilmiş. Biri tam öne dönük, diğer ikisi sağ ve sol çaprazlara dönük üç başı var. İki ön ve iki arka olmak üzere dört kolu ve iki bacağı var. Yüzü genç ve kırışıksız olduğu halde beyaz saç ve sakallı olması, bilgeliğini ve sonsuz bir varlık oluşunu simgeliyor. Yay şeklindeki kaşlarının arasında bindu adı verilen, ruhsal duyumu simgeleyen kırmızı bir nokta konulmuş.
Betimleyen: Şebnem Çırdaklı
Resimde bulutlu gökyüzünde durmakta olan Yunan mitoloji kahramanı Hermes var. Sağ elinde asası ve başında savaş miğferi olan genç bir erkek kahraman. Elindeki asanın bir ucundan kavramakta, elinin durduğu yerin üstünde birbirlerine sarılarak helezon yapmış iki yılan, uç kısma doğru başları birbirlerine dönük, ağızları kocaman açık, dilleri birbirlerine uzanmakta. Asanın ucunda altın rengi iki küçük kanat ve kanatların da üstünde parlak hareli bir yıldız bulunmakta. Sol elini yumruk yapmış ve sol kolunu öne uzatmakta ve dirsekten kendine doğru kıvırmakta. Bileklerin de birer karışlık metal manşetler var. Vücudu öne ve hafif sola yatık.Başındaki miğfer alnının ortasından geriye doğru, içi kırmızı dikine tüylerle dolu bir şeritle başının arkasına doğru uzanan bir bölüme sahip. Kaşlarının üstünden gözünü çevrelemekte, elmacık kemiklerini örterek yanağını kat edip çenesini örtmekte, çenesinden doğru genişçe boynuna uzanmakta
Betimleyen: Özgün Dayar
Görselde Yunan mitolojisinden Zeus’un kızı, Atina kentinin koruyucusu, zekâ, sanat, ilham ve barış tanrıçası Athena var. Yüz ve vücut hatları muntazam, açık tenli, pürüzsüz ciltli genç bir kadın olarak tasvir edilmiş olan Athena, gökyüzünde, bulutların üzerinde havada duruyor. Sağ elinde tuttuğu mızrağını ileri uzatmış, sol elinde kalkanını tutuyor. Başındaki beyaz tüylü altın miğferini, yüzü açığa çıkacak şekilde yukarı kaldırmış. Kumral saçları uçuşuyor.
Betimleyen: İpek Kökeş
Yatay dikdörtgen çizimde tarım, doğa ve bereket tanrıçası Demeter, bir elinde uzun bir asayla ormanda yukarı doğru bakarken resmedilmiş.
Yüzü ve vücudu karşıya bakar şekilde çizilen Demeter, dirsekten bükerek göğüs hizasında kaldırdığı sol eliyle uzun bir asa tutarken, sağ elini avuç içi yukarı bakacak şekilde havaya kaldırmış. Açık tenli ve zayıf bir kadın. Çizimde dizlerinden altı görünmeyen tanrıça, hafif sağına dönmüş, havaya kaldırdığı sağ elinin hemen üstünde uçan beyaz kuşa bakıyor. Büyük gözleri, kavisli koyu kaşları, düzgün küçük bir burnu ve kalın dudakları olan Demeter’in arkaya doğru taranmış kızıl saçları örülü.
Betimleyen: Bedia Ağtaş
Boyuna dikdörtgen şeklindeki resimde, mavinin hakim olduğu gökyüzünde bulutların arasında, sağ elinde şimşek ile resmedilmiş, göklerin tanrısı Zeus var. Zeus "Tanrıların ve insanların babası" sıfatıyla Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrıdır. Zeus halk arasında değişik sıfatları ile anılmıştır. Bunlardan bazıları; " Göklerde gürüldeyen" , " Şimşek savuran", " Yağmur yağdıran” yani kısacası Zeus; göklerin, şimşeklerin ve gök gürültülerinin tanrısıdır. Güçlü ve kaslı bir vücuda sahip olan Zeus, sağ göğsünü ve kolunu açıkta bırakacak şekilde beyaz bir pelerine sarmış şekilde, kalçasından yukarısı resmedilmiş. Kafası dik bir şekilde dümdüz bize doğru yönelmiş. Sol omzunu hafif arkaya doğru vererek
Betimleyen: Deniz Balancar
Dikey dikdörtgen formundaki resimde, Yunan Yer Altı Tanrısı Hades yer alıyor. Hades genç ve fit bir erkek olarak tasvir edilmiş. Bir iskelet yığının üzerinde duran Hades, kollarını her iki yana açmış yukarı doğru bakıyor. Uzun, kahverengi saçları omuzlarına doğru dökülüyor. Hades, gözleri kapalı vaziyette kafasını yukarı doğru kaldırmış ve çene hattı oldukça belirgin duruyor. Boynundaki ve kollarındaki damarları belirmiş, kolları oldukça kaslı. Boynuna metal yuvarlakların olduğu bir kolye takmış. Hades’in üst vücudu çıplak ve karın kasları oldukça belirgin. Vücudunun alt bölümü sanki mumyalanmış gibi bez ve ip parçalarıyla sıkıca kaplanmış. Hades sol elinde üç dişli siyah büyük bir mızrak tutmakta. Arka planda turuncuya bürünmüş bir gökyüzü, resmin üst taraflarında bulutlar ve bulutların altında uçan kuş siluetleri var.
Betimleyen: Deniz Balancar
Yatay dikdörtgen şeklindeki fotoğrafta Yunan Mitolojisinin en güçlü Tanrıçalarından biri olan Artmeis yer alıyor. Artemis, Zeus ile Leton Tanrılarının kızı olup Apollon’un ikiz kız kardeşidir. Vahşi doğa, avcılık, okçuluk ve ayın Tanrıçası olan Artemis, gökyüzünde duran, sert ifadeli, güçlü, genç bir kadın olarak tasvir edilmiş. Artemis’in kuş tüyünden oluşan, büyük kanatları fotoğrafın iki yanına uzanıyor, uçları resmin dışında kalıyor. Artemis’in uzun, kahverengi, hafif dalgalı saçları rüzgarın etkisiyle resmin soluna doğru uçuşuyor. Yüzünde sert bir ifade olan Artemis’in, ince küçük burnu, dolgun dudakları, kavisli kahverengi kaşları var. Beyaz tenli olan genç kadın, oldukça fit bir vücuda sahip.
Betimleyen: Deniz Balancar
Dikey dikdörtgen şeklindeki görselde Yunan mitolojisinden, güneşin, ateşin ve şiirin Tanrısı olan Apollon yer alıyor. Apollon, genç, fit ve sarışın bir erkek olarak tasvir edilmiş. Görselde Apollon’un dizinden yukarısı yer alıyor. Uzun sarı saçlarını, tepeden at kuyruğu yapmış, saçları hafif uçuşuyor. Küçük burnu, düz kavissiz sarı kaşları, dolgun dudakları ve sivri bir çenesi var. Apollon’un vücudu bize dönük yüzünü ise sol tarafa çevirmiş hafif yukarı doğru bakıyor. Artemis’in üst vücudu çıplak ve oldukça kaslı, beline ince beyaz bir kumaş dolamış.
Betimleyen: Özgün DAYAR
Resimde Yunan Denizler Tanrısı Poseidon, beyaz uzun saç ve sakallı, vücut hatları ve kasları belirgin bir erkek olarak tasvir edilmiş. Fırtınalı, gri bir gökyüzü önündeki Poseidon’un beyaz bir kumaş sarılı olan belinden yukarısı, bir deniz dalgasının içinden yükseliyor. Saçları savrulmuş, uçlarından su damlaları sıçrıyor. Beyaz saç ve sakalıyla olgunluğu, keskin vücut hatları ile ise kudreti vurgulanmak istenmiş. Sağ elinde üç dişli yaba olarak da bilinen, ucunda üç ok olan büyük bir mızrak var.
Betimleyen: Özgün DAYAR
Resimde Yunan gün tanrıçası Hemera, mavi gökyüzü önünde yüzü kadraja dönük ve kolları hafifçe iki yana açık, genç bir kadın olarak tasvir edilmiş. Uzun sarı saçları bir esintiyle savruluyor. Tüm bedeni hafifçe ışıldıyor. Kadraja doğru açık olan her iki avuç içinde birer ışık topu var. Başı öne hafifçe eğik, gözleri kapalı. Yüz hatları son derece muntazam, kirpikleri uzun, dudakları dolgun ve şeftali tonunda renklendirilmiş. Turuncu renkte şifon kumaştan uzun bir elbise giyinmiş. Elbise, baştan aşağı drapeli, kalın askılı, göğüs kısmı derin açıklıkta ve robadan iki iple çapraz bağlanmış.
Betimleyen: Özgün DAYAR
Resimde Yunan Aşk Tanrısı Eros, beyaz kanatlı küçük bir erkek çocuğu olarak tasvir edilmiş. Eros, karanlık bir orman fonu önünde, zeminde doğal olarak oluşmuş, merdiven basamağı benzeri bir çıkıntıya oturmuş olarak resmedilmiş. Çıplak Eros’un beline beyaz bir örtü dolanmış, oturduğu yere ise koyu yeşil parlak kumaştan bir örtü serilmiş. Başında pembe ve beyaz fındık güllerinden yapılmış bir taç var. Bu taç, sarı saçlarının üzerinden başını çevreliyor. Sol elinde yayını tutuyor, ok tutuyormuş gibi dirsekten büküp yukarı kaldırdığı sağ eli ise boş olduğu halde başını hafif sağına eğerek gözlerini uzak bir noktaya nişan alır gibi sabitlemiş. Oturuş pozisyonu rahat ve doğal. Sağ ayağının ucunu hafifçe yere basmış, sol ayağını ise sağın arkasına almış.