ÖREN YERLERİ

SYMRNA

Betimleyen: Rumeysa Betül Aksoy

Yatay dikdörtgen formundaki fotoğraf İzmir’in Bayraklı ilçesindeki Symrna kentinde çekilmiş. Fotoğrafta üç basamaklı bir yükseltinin üstünde bulunan dikdörtgen bir alanın kalıntısı var. Fotoğrafın merkezinde dikdörtgen alanın köşesi var. Alanın sağ küçük kenarında yükseltisi 8-10 metreyi aşan 3 sütun yer alıyor. Sütunlar her biri eşit gibi duran 15 parça sütunun üst üste dizilmesiyle oluşturulmuş. En alttaki sütunlar diğerlerinden biraz daha geniş. Tepelerinde T şeklinde başlıklar var. Başlıkların uçları sarmal şekilde içe doğru bükülmüş. Karşısındaki diğer kısa kenardaki sütunların en solundaki sütunun yalnızca 10 parçası, ortadakinin bir tanesi, sağdakinin ise 7 parçası korunabilmiş. Dikdörtgenin uzun kenarı 5 sütundan oluşmuş. Fotoğraftaki 3 tanesinin 15 parçası ve başlıkları var. Bir tanesinin 10 parçası kalmış, başlığı yok. En sondaki sütun ile onun yanındaki arasında bir sütunun daha sığabileceği kadar boşluk var.  Diğer uzun kenarda köşeler haricinde bir sütun yok. Fotoğrafın arka planın mavi bulutlu bir gökyüzü ve birkaç ağaç var. Başka bir kalıntı yok.

Devamı için Tıklayınız

HORMA KANYONU

Betimleyen :Mehtap Tolu

Fotoğrafta,Kastamonu da Küre Dağlarında yer alan Horma Kanyonu’nun bir kısmı yer alıyor.

Yaklaşık dört ya da beş metre her iki tarafı kayalık olan dağların ortasından yeşil- mavi renkli su akıyor. Sol tarafta eni bir metre olan, ahşap bir köprüyle yürüyüş yolu yapılmış. Yürüyüş yolunun bitiminde dağlar arası geçişi sağlayan bir köprü var.Dere arkaya doğru uzanıyor. Kayalıkalrın üstü ise yeşilliklerle ve çeşit çeşit çam ağaçları ile kaplı.
 

Devamı için Tıklayınız

GİRLEVİK ŞELALESİ

Betimleyen:Mehtap Tolu

Fotoğrafta, Erzincan da yer alan Girlevik şelalesi var. 

Etrafta bolca ziyaretçilerin gezindiği ve yeşilliklerle kaplı bir fotoğraf. Şelale yaklaşık 30 metre civarın da ve üç kattan oluşmakta. Yerler de yeşillikler ve ayak izleri ile oluşmuş toprak alanlar var. Sol tarafta şelalenin sonun da yan taraftan şelaleye çıkan bir patika var. Toprak alanın sağın da ve şelalenin en üstün de ağaçlar var. İlk katı 2 veya 3 metre gibi, ikinci katı baya yüksek 15 –20 metre civarı en üstte ise arkaya doğru daha kısa gözleniyor. Sular tek bir noktadan değil de sağa sola dağılmış zigzaglar şeklin de akıyor.
 

Devamı için Tıklayınız

DELİKLİ KOYU/ÇEŞME

Betimleyen: Deniz Balancar

İzmir’in Çeşme ilçesinde bulunan meşhur koylarından biri olan Delikli Koyu’nun bir kısmı kadrajlanmış. Güneşli ve bulutlu bir günde çekilmiş olan fotoğrafta, gökyüzü mas mavi ve minik beyaz bulutlar var. Fotoğrafta, denizin ortasında büyük bir kaya bulunuyor. Kayanın orta kısmında kendiliğinden, sanki bir kapı veya tünel gibi bir boşluk var. Kaya açık gri rengine sahip ve boyutu bir insan boyunun yaklaşık 3 katı kadar. Suyun rengi oldukça açık ve berrak olup denizin dibindeki beyaz kumlar seçilmekte

Devamı için Tıklayınız

Arsemia Ören Yeri

Betimleyen: Şebnem Çırdaklı

Fotoğrafta yüksekçe kayalık bir alanın üstünde düz bir taş blok var. Bir insan boyundan biraz fazla bir yükseklikte ve eni bundan biraz daha dar. Bu taş blokta iki insan figürü bulunmakta. Taş oyularak yapılmış. Sağdaki kişinin vücudu tam olarak öne dönük ve kıyafeti yok. Genişçe kalçaları ile dikdörtgen gövdeli. Kol kasları, göğüs kasları ve bacak kasları ise oldukça belirgin. Sol taraftaki bacağı daha dik duruyor sağ taraftaki hafif sağa doğru açık ve sola yönlenmiş. Sağ tarafında kolunun önünde dik duran bir odun parçası kalçalarından başına doğru uzanmakta. Yüzü sola diğer adama dönük ve onunla el sıkışıyormuş gibi.

 

Devamı için Tıklayınız

Assos Antik Kenti

Betimleyen: Özgün Dayar

Fotoğraf, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde çekilmiş. Fonda en arkada açık gökyüzü altında uzak bir tepe ve onun önünde mavi, dalgasız deniz uzanıyor. Bu doğal fon önünde Assos antik kenti kalıntıları arasında oturmuş denizi izleyen bir kadın ve bir erkek var. Fotoğrafın sol yarısında antik kentte bulunan Athena tapınağı kalıntıları var. Tapınak sütunlarından üçü ayakta, diğerleri ise taş zemin üzerinde parçalara ayrılmış olarak dağınık vaziyette duruyor. Sütunlar, boydan boya dikey yivli, dipten uca çok hafifçe incelerek yükseliyor ve tepelerinde kare kaideler var. 

Devamı için Tıklayınız

Göbeklitepe Buluntuları 4

Betimleyen: Özgün Dayar

Fotoğrafta Göbekli Tepe bölgesine ait arkeolojik bir buluntu yer alıyor. Kireçtaşından yapılmış, insan bedeni formunda bir heykel olan bu eser, saçsız bir erkek bedeninin belden üst bölümünü tasvir ediyor. Açık gri küp şeklinde bir kaidenin üzerine yerleştirilmiş olan heykel karanlık bir ortamda, heykelin üzerine spot ışığı vurur haldeyken fotoğraflanmış. Toprak altında kalmış kireçtaşının kirli beyaz- bej tonunda bir rengi var. Oldukça aşınmış olan heykel, soyutlaştırılmış bir sanat ürününe benziyor. Yüz hatları kabataslak yapılmış, gözlerin bulunduğu noktalarda gözü temsil eden iki delik bulunuyor. Burnunun ucu kırılmış, elmacık kemikleri ve çene hatları belirgin. Kulakları küçük boyutlu ve detaylandırılmamış. Omuz başları kübik, kolları basitleştirilmiş ve soyut bir formda yapılmış.

 

Devamı için Tıklayınız

Göbeklitepe Buluntuları 3

Betimleyen: Özgün Dayar

Fotoğrafta parçalı bulutlu aydınlık bir gökyüzü altında Göbekli tepe kalıntıları ve kalıntılar etrafındaki ahşap iskele üzerinde gezmekte olan insanlar var. Kalıntılar arkeolojik kazılarla mevcut konumlarından alınmadan yeryüzüne çıkarılmış. Kalıntı topluluğu, genişçe bir çeşit çukurun içinde bulunuyor. Çukurda taş duvarlar, bu duvarların üzerine çember şeklinde bir düzende yerleştirilmiş T biçiminde dikilitaşlar var.  Ortadaki boş alanda ise yatay bir taş zemin üzerine oturtulmuş dikdörtgen prizma biçiminde geniş bir dikilitaş bulunuyor. Kazılmış toprağın oluşturduğu çukurun yüzeyi katmanlar halinde toprak ve taşlarla kaplı. Çukurun çevresinde dolaşan köprü veya iskele benzeri yürüyüş yolu, kazıların yarattığı yüzey dengesizliklerini bertaraf etmek için ahşap ayaklarla desteklenmiş. Kenarlarına ise ahşap ve demir korkuluklar yerleştirilmiş. Yirmi- otuz kadar insan bu yürüyüş yolunda dağınık halde gezerek kalıntılara bakıyor.

Devamı için Tıklayınız

Göbeklitepe Buluntuları 2

Betimleyen: Şebnem Çırdaklı

Fotoğrafta bir kısmı taş duvara gömülü üst üste iki kaya tablet bulunuyor. Kalınlıkları bir karış kadar, üstte olan üç karış, altta olan iki karış eninde ve boyunda. Üzerlerine taş oyma yapılmış.

Yukardaki tabletin üst kısmındaki bir karışlık alanda üç dikdörtgen var. Her birinin üstünde birer yarım çember sap bulunmakta. Yan yana konmuş üç çanta gibiler. Her bir çanta sapından sonra bu sapların arasındaki boşluk alanlarda ise birer şekil var.

 

Devamı için Tıklayınız

Göbeklitepe Buluntuları

Betimleyen: Özgün Dayar

Fotoğrafta siyah fon önünde Göbekli Tepe bölgesinden bir arkeolojik buluntu yer alıyor. Düz yüzeyli bir kireçtaşının üzerine kabartma şekilde kedigillerden bir hayvan figürü işlenmiş. Taşın formu, ortadan ikiye kesilmiş ve düz yüzeyi kadraja dönük bir mantarı andırıyor. Taş yüzeyinde yıpranmalar, üst bölgesinde yer yer aşınma ve kırılmalar var. Taşa işlenmiş olan figür, vahşi bir kediyi sol profilden tasvir ediyor. Kedi, arka ayakları taşın sap kısmında kalacak, başı taşın üst sol çıkıntısına uzanacak şekilde hafif çapraz işlenmiş. Taşın mantar şapkasına benzeyen üst kısmına hayvanın başı ve üst gövdesi denk geliyor. Yukarı hafif kavisli bir formda uzattığı kuyruğu ise taşın üst orta bölümünde yer alıyor. Erkek cinsel organı bulunan kedi, araladığı gergin ağzı ve sivri dişleriyle saldırıya hazırlanır halde tasvir edilmiş. Ensesi ve sırtın ön kısmı hafif kabarık duruyor. Bıyıkları ağzın hemen üzerinde, uçları hafif aşağı kavisli üç çizgi halinde işlenmiş.

Devamı için Tıklayınız

Göbeklitepe - Dikilitaş

Betimleyen: Sibel Kökeş

Dikdörtgen fotoğrafta Şanlıurfa kent merkezinin 18 kilometre kuzeydoğusunda Örencik Köyü yakınlarında bulunan 12.000 yıl öncesine dayanan bir kült merkezi olduğu anlaşılan Göbeklitepe’de   yol yol beyaz bulutların yayıldığı açık mavi gökyüzünün altında, kayalık zemin üstünde üç tane T harfi şeklinde dikilitaş ön plana çıkıyor. En öndeki dikilitaşın alt kısmına sürüngen familyasından hayvan motifleri kazınmış. Fotografın çekildiği açıdan bir üçgen oluşturan arka plandaki taşların üzerinde de çizilmiş muhtelif şekiller olmakla birlikte belirgin değil. Dikili taşların oturduğu zemin büyük parçalı kayalardan oluşuyor.

Devamı için Tıklayınız

Göbekli Tepe Keşifleri

Betimleyen: Sibel KÖKEŞ

Dikdörtgen fotoğrafta, 12.000 yıl öncesine dayanan bir kült merkezi olduğu anlaşılan Göbekli Tepe’de yıldızların belli belirsiz parladığı koyu mavi gökyüzünün altında, toprak zemin üstünde üç tane dikilitaş ön plana çıkıyor. Merkezdeki dikilitaş, iki taşın büyük t harfi şeklinde üst üste konulmasıyla oluşturulmuş. Bu dikilitaşın alt kısmına dört ayaklı sürüngen familyasından bir hayvan motifi kazınmış. Biri merkezdeki taşın sağında, diğeri ise solunda kalan diğer iki dikilitaşın üstünde de benzer hayvan motifleri var. 

 

Devamı için Tıklayınız
Sayfa Görüntüleme : 905