Yıldızlı Gece / De sterrennacht

Yıldızlı Gece / De sterrennacht

Eser Sahibi: Vincent van Gogh

Teknik: Tuval üzerine yağlı boya

Ebat: 74 x 92 cm

Yıl: 1889

Sergilendiği Yer: Museum of Modern Art

Betimleyen: İpek KÖKEŞ

Yatay dikdörtgen tabloda, Saint-Rémy-de-Provence köyü gece resmedilmiş. Tablonun sağ tarafında yerden göğe kadar uzanan bir çalı, tablonun solunda ise tepedeki hilalin ve yıldızların altında kalan köy evleri ve bir kilise var. Mavi tonlarının ağırlıklı olduğu tabloda çizgiler çoğunlukla dalga formunda.

Tablonun sağ altından yukarı doğru uzanan kahverengi ve koyu yeşille renklendirilen çalı, yükseldikçe incelip seyrekleşiyor. Çalının arkasında başlayan ve dalgaları andıran mavi tepeler, tablonun soluna doğru giderek yükseliyor. Tepelerin önünde ise pencerelerinden sarı ışıklar gözüken bir grup ev var. Düz çizgilerle çizilmiş evlerin arasında yer yer mavi ve yeşille renklendirilmiş dalgalı ağaç tepeleri görülüyor. Evlerle çalının arasında kalan küçük kilisenin sivri, uzun, ince bir çatısı var. Kilisenin ışıkları kapalı.

Gökyüzü, mavi dalgalı çizgilerle resmedilmiş. Tablonun sol üst köşesindeki sarı hilal, çevresinde bir yuvarlak oluşturacak şekilde daha açık bir tonda ışık yayıyor. Dağınık yerleştirilmiş ve yine sarıyla resmedilmiş küçük yıldızlar da benzer şekilde etraflarına ışık saçıyor. Resmin üst kısmına doğru ilerledikçe gökyüzünün mavisi koyulaşıyor. Beyaza yakın bir mavi tonuyla resmedilmiş rüzgâr silueti, gökyüzünü ortalarcasına tablonun sağ tarafından başlayıp bir dalga gibi kıvrılarak ortaya kadar uzanıyor.

Ağırlıklı olarak eğimli veya dalgalı kısa çizgilerin uç uca eklenmesiyle oluşturulan manzarada fırça darbeleri fazlasıyla belirgin.

Sayfa Görüntüleme : 2484