MİTOLOJİK KARAKTERLER

SERAPİS

Betimleyen: Rumeysa Betül Aksoy

Dikey dikdörtgen formundaki resimde, Mısır mitolojisinde yeraltının ve ölülerin tanrısı olarak bilinen Serapis’in Yunan tasviri yer alıyor. Serapis Yunan mitolojisinde Hades adıyla ve Roma’da Pluto adıyla biliniyor.  Serapis omuzlarına gelen dalgalı saçıyla, aynı hizadaki uzun sakalı ve uzun bıyığıyla tahtında oturan 30’lu yaşlarını geçmiş bir adam olarak resmedilmiş. Başında sütun şeklinde bir başlık var. Sağ elinde 2 dişli bir mızrak var, sol elini bacağının üstüne koymuş. Üstünde klasik Antik Yunan kıyafeti olan himasyon var, uzun iki omzunu da kapatan bol ve dökümlü beyaz tek parça bir elbise giymiş.  Serapis’in tahtı daire şeklindeki bir platformun üstünde. Platformun üstünde Serapis’in hemen yanında ısırıkları zehirli olan üç başlı köpek Kerberos var. Kerebros’un tek köpek vücuduna sahip ve 3 tane köpek başı var ve sırtında iki köpek başı daha var. Yunan mitolojisinde Hades’in yönettiği yeraltında bekçilik yapan Kerberos’un gövdesi birçok yılanla sarılmış. Arka plan düz sarı renkte. Resim boyanmamış sarı bir kâğıdın üstünde karakalemle çizim yapılmış.

Devamı için Tıklayınız

HELİOS

Betimleyen: Rumeysa Betül Aksoy

Fotoğrata, Athena Tapınağının duvarına işlenmiş Güneş Tanrısı Helios’un ve onun dört atının duvara yontulmuş heykelleri var. Bir titan olan Helios atlarının üstüne binmiş göğe uçar bir şekilde duruyor. Uzun tek parça kıyafetleri rüzgârdan dalgalanıyor. Yüzü dönük şekilde göğe bakıyor. Ellerini ileri uzatmış avuçlarını kapatarak birleştirmiş atların eyerini tutuyor. Omuzlarına gelen uzun kıvırcık saçları, başında ise güneşi temsil eden büyük bir taç var. Taç başını yuvarlak bir şekilde sarmış üstünde güneş ışınlarını simgeleyen uzun su damlası şeklinde çizgilerden oluşuyor. Uzun su damlası tasvirlerinin arasında güneşin parlaklığını belli eden daha kısa su damlası şeklinde çizgiler eklenmiş. Tacın bir kısmı Helios’un elbisesiyle ve boynuyla kapanmış.  Helios’un Pyrois, Aethon, Aeos ve Phlegon isimli dört atının (Hippoi Helioi) çektiği araba batıya doğru yükselmekte. Tüm atların ağzı kişnediklerini belli edercesine açık, en sağdan ikinci atın yüzü bize dönük, bir tanesi yere bakıyor diğer ikisinin ise başları göğe doğru.  Helios’un elbisesinin katları ve atların kas yapıları ayrıntı bir şekilde oyulmuş.  En soldaki atın bacağının dizden aşağısı ve sağdan ikincinin ağzı yok, zamanla aşınmış gibi duruyor

Devamı için Tıklayınız

BAYANA

Betimleyen: Deniz Balancar

Dikey dikdörtgen şeklindeki fotoğrafta Türk mitolojisinde Koruyucu Tanrıça olarak bilinen Bayana’nın tasviri yer alıyor. Arka plan kırmızı, mavi ve mor renklerinin kapladığı bir gökyüzünü andırıyor. Beyaz tenli, siyah saçlı Tanrıça’nın saçları uzun ve sağa doğru uçuşur vaziyette. Kafasında alnına taktığı uzun ve görkemli bir görüntüye sahip, siyah renkli, taşlı bir başlık var. Gözleri beyaz renkli, burnu küçük, dudakları ise ince ve pembe renkli. Sol omzundan, göğsünü de kaplayarak geriye doğru siyah bir pelerin sarkıyor. Sağ göğsü ise siyah bir deri parçası ile kaplanmış. Belinde metal, siyah renkli, kalın bir kemer takılı, kemerin altından tül, önü kısa arkası uzun etek kendini belli ediyor. Ayaklarında, dizin üstüne kadar uzanan siyah renkli, deri çizmeler var. Sağ elini aşağı doğru uzatmış, yaklaşık bir insan boyundaki asanın alt kısmını, sol elini ise yukarı kaldırıp, sırtına doğru uzatmış ve asanın baş kısmını tutuyor. Asanın her iki ucunda da mavi ışıklar mevcut. Bayana’nın sağ kolunda, bileğinden dirseğine kadar uzanan ve üst kolunda da iki parmak kalınlığında olan deri, siyah bir aksesuar takılı.

Devamı için Tıklayınız

KIZAGAN

Betimleyen: Deniz Balancar

Dikey dikdörtgen şeklindeki fotoğrafta Türk mitolojisinde Savaş Tanrısı olarak bilinen Kızagan yer alıyor. Kızagan bir erkek olarak resmedilmiş olup, boydan çizilmiş. Resimden uzun boylu ve yapılı olduğu anlaşılan Kızagan, buğday tenli ve kahverengi-kızıl kaşları ve gür bıyıkları var. Kaşları çatık vaziyette, yanaklarında ise sarıya çalan sakallar mevcut. Kafasında metal bir kask var, kaskın her iki yanında da birer kanat bulunuyor. Kızagan’ın sol elinde, bir kılıç ortadan yarılmışda iki ayrı uç oluşmuş gibi görkemli kahverengi saplı bir kılıç var. Sağ elinde ise büyük, yuvarlak bir kalkan mevcut. Üzerinde şövalye kıyafetine benzer diz üstü bir elbise var. Beli bir karıştan büyük bir kuşakla çevrelenmiş. Kızaganın omuzlarında ise turuncu kanatlar var, sağ kanadı kalkan sayesinde tam olarak belirgin değil. Bacaklarında, metal dizlikler, dizliklerin altından ayağına kadar kahvrengi çorap veya çizmeye benzer bir şey giymiş vaziyette.

Devamı için Tıklayınız

KAYRA

Betimleyen: Deniz Balancar

Yatay dikdörtgen şeklindeki görselde , Türk mitolojisinde “Evrenin yüce Tanrısı” olarak adlandırılan Kayra Han bulunuyor. Kayrahan dizlerine kadar oldukça iri, kaslı bir erkek olarak resmedilmiş. Sağ elini dirseğinden bükmüş vaziyette eli avucunda bir şey tutarmışçasına duruyor, sol eli ise hafif geride ve yumruk halinde duruyor. Hafif esmer tenli olan Kayrahan, kızıl saça ve sakala sahip. Kafasında deniz kabuğu gibi çıkıntıları olan görkemli, kızıl renkli bir taç var. Bakışlarını bir noktaya sabitlemiş, minik burnu hafif aralık ağzı, gür saç ve sakalı var. Belinin sağ tarafından, sol omzuna doğru gelen üç kızıl ipten oluşan, omuz kısmında ise metal bir başlık ve başlığın üzerinde dikenler olan bir çeşit zırh takmış. Vücudunda gri renkte, çizgi ve dairesel şekillerden oluşan parlak dövmeler mevcut. Belinden aşağısını ise beyaz bir çarşafla örtmüş. Arka plan bir gökyüzünü andırıyor, mavi ve beyaz geçişli.

Devamı için Tıklayınız

ÜLGEN

Betimleyen: Deniz Balancar

Dikey dikdörtgen şeklindeki fotoğrafta Türk mitolojisinde iyiliği sembol eden Ülgen Tanrısı bulunuyor.

Ülgen iyiliği, cömertliği ve merhameti temsil etmektedir. Fotoğrafta, bir erkek olarak tasvir edilmiş Ülgen ayakta duruyor. Kafasında iki karış uzunluğunda, mavi kumaşa sahip üzerinde iki başlı kuş simgesi olan bir kavuk takıyor. Üzerine diz altına kadar inen tek parçadan oluşan bir kıyafet giymiş. Kıyafetin rengi mavi, omuz kısımları hafif vatkalı gibi kabarık duruyor, sağ kolunda omuz hizasında kırmızı bir kemer, belinde ise kahverenginde üç sarkıktan oluşan bir kemer takılı. Kıyafetin eteğinin en uç kısımlarında turuncu renkli şekli tam olarak anlaşılmayan motifler bulunuyor. Bacaklarından ayaklarına kadar mavi renge boyalı ve hafif kırçıllı vaziyette. Sağ elinde yayını tutan Ülgen, başını yayın arasından geçirmiş sol elinde ise ucu deniz mercanını andıran okunu tutuyor. Beyaz bir tene, siyah çekik gözlere, kavisli kaşlara ve siyah gür bıyıklara sahip.

Devamı için Tıklayınız

UMAY

Betimleyen: Deniz Balancar

Dikey dikdörtgen şeklindeki fotoğrafta Türk mitolojisinde bereket tanrıçası veya kadınların tanrıçası olarak bilinen Umay’ın resmedilmiş hali bulunuyor. Umay, ayakta duru şekilde resmedilmiş ancak resimde ayakları yer almıyor. Uzun afrika örgüsü, siyah saçları kalçasına kadar geliyor. Vücudu hafif sağına dönük vaziyette olduğu için sadece sol kulağındaki altın halka küpe belli oluyor. İnce, sivri gelen, minik bir burna sahip. Gözleri çekik ve hafif sürmeli vaziyette. İnce, minik, kırmızı dudakları var. Beyaz tenli olan Umay hafif toplu bir vücuda sahip. Koyu pembe renkli bir elbise giymiş. Sırtında kırmızı renkli kanatları var. Elbisenin göğüs dekoltesi var ve göğüs çatalı belirgin. Göğüs kısmının hemen altında, su damlası şeklinde iki adet, yukarıdaki alttakinin iki katı olacak şekilde dekolte bulunuyor. Belinde yuvarlak tokalı bir kemer ve kemerinin arasına sıkıştırdığı bir hançer mevcut. Kemerin olduğu noktadan pembe elbisenin altından, turuncu iç kısmı belli oluyor. Sağ elinde ince uzun bir ağsa tutuyor. Ağsanın ucunda bir yıldız motifi, yıldızı çevreleyen bir halka ve halkanın başında iki kanat mevcut.

Devamı için Tıklayınız

MERGEN

Betimleyen: Deniz Balancar

Dikey dikdörtgen fotoğrafta Türk Mitolojisinde, her şeyi bilen, bilgelik tanrısı olan Mergen’in tasviri bulunuyor. Mergen kelime anlamı olarak okçu, nişancı anlamına gelmektedir.

Fotoğrafta, Mergen ayakta duruyor, bir elinde yayı bir elinde ise oku var. Başını sağ elinde tuttuğu yayın içerisinden geçirmiş vaziyette, sol eli ise bel hizasında olup ucunda beyaz tüy bulunan oku tutuyor. Kafasında, kırmızı renkli, ortasında iki başlı kuş simgesi olan bir kask var. Beyaz tenli Mergen’in, gözleri çekik ve siyah renkli, kaşları kavisli ve siyah ve oldukça gür ucu kıvrımlı siyah bıyıkları var. Üzerine dizlerinin altına kadar inen bir kıyafet giymiş. Kıyafetin omuzları metal başlıklarla kaplı, başlıkların hemen altında ağzı açık kurt kafası sembolü var. Belinde yine metalden gri renkli bir kemer var. Göğsü ve belinden aşağısı ise kahverengi delikli zırhtan oluşuyor. Kıyafetin uç kısımlarına doğru zırh bitiyor ve gri renkli bir bölüm başlıyor. Bu bölümün en alt kısmında bir sıra halinde yukarı bakan hilaller bulunuyor. Bacakları ve ayakları ise tamamen kahverengine boyanmış, kahverengi deri bir taytı andırıyor. Mergen’in ayak bastığı yer siyah bir yuvarlak oluşmuş. Bu yuvarlağı çevreleyen resmin yukarısına doğru on halka daha bulunuyor ve renk gittikçe açılıyor.

Devamı için Tıklayınız

KÜBEY HATUN

Betimleyen: Deniz Balancar

Dikey dikdörtgen şeklindeki fotoğrafta Türk mitolojisinde doğum ve çocuk Tanrıçası olarak adlandırılan Kübey Hatun’un tasviri bulunmakta. Yakut Türklerine göre Doğum tanrıçası Kübey-hatundu ve ağacın içindeydi. Kökünden hayat suyu akıyordu.

Fotoğrafta ayakta duran Kübey Hatun’un belinden yukarısı insan, belinden aşağısı ise altın rengi ağaç köklerinden oluşuyor. Beyaz tenli, düzgün fizikli Kübey Hatun kollarını hafifçe yukarı kaldırarak her iki yana açmış vaziyette. Göğüslerinden beline kadar aşağı doğru süt akıyor. Yeşil renkli, uzun saçları bir rüzgar esmiş ve savrulmuş gibi sağına doğru toplanmış. Gözleri çekik ve kahverengi, kaşları kalın kahverengi, minik burnu ve dolgun kırmızı dudakları var. Kübey Hatun’un sağ elinden sol eline doğru ters c şeklinde altın rengi kuş kafalarından oluşan bir şerit var. Kübey Hatun’un kalçalarının yanından yukarı doğru hem sağda hem solda olmak üzere yine altın rengi kuş kafası sembolü var. Bacakları altın rengi bir ağaç kökünü andırıyor, her iki bacağının yanında da birer tane daha ağaç kökü bulunuyor. Bu ağaç kökleri kırmızı, kılcal yapılarla birbirine bağlanıyor.

Devamı için Tıklayınız

HİNT MİTOLOJİSİ- NANDİ

Betimleyen: Ahmet Nazım Kahraman

Fotoğrafta, Tanrı Şiva`nın üzerine bindiği ve Şiva`nın bekçiliğini yapan boğa biçimli bir Hindu tanrısı olan Nandi’nin demirden heykeli yer alıyor. Nandi, tahta Zemin üzerinde sol ön ayağını dikmiş sağ ön ayağını arkaya kıvırmış, sağ arka ayağını ise öne doğru kıvırmış vaziyette yatıyor. Fotoğraf sağ taraftan çekildiği için sadece sağ gözü ve kulağı kadrajda çıkmış. Kulağı bir avuç büyüklüğünde yana doğru açılır vaziyette. Gözleri açık ve üzerinde ince bir kaş oyularak tasvir edilmiş. Kafasının üstünde birer parmak büyüklüğünde iki küçük boynuz bulunuyor. Boynuzların etrafında sarı boncuklar sarılı duruyor. Boynunda sarı renkli, kalın iki parçadan oluşan halka kolye mevcut. Boynundan aşağıya doğru uzanan, döş kısmı ise öne doğru dalga dalga oyulmuş ve tüy görüntüsü verilmiş. Sırtında ise bir kısmı sarı renkli bir eyer var. Ön ayak bileklerinde küçük sarı halkalar var ve muhtemelen eskimekten dolayı olan vücudunun bir çok yerini kaplamış çok küçük sarı lekeler mevcut.

Devamı için Tıklayınız

İskandinav Mitolojisi-Frigg-Toprak Tanrıçası

İskandinav Mitolojisi-Frigg-Toprak Tanrıçası

Görselde, İskandinav mitolojisinden Toprak Tanrıçası ve Tanrıçaların en güzeli olarak bilinen Frigg resmedilmiş. Görselin arka planı, bulanık siyahlı kahveli tonlardan oluşuyor. Genç ve güzel bir kadın olarak tasvir edilen Frigg, siyah saçlı ve buğday tenli. Belirgin elmacık kemikleri, sivri çenesi, minik ve kalkık bir burna sahip. Dudakları dolgun ve ağzı hafif aralık vaziyette. Yeşile çalan gözlerinde oldukça ciddi bir bakış hakim. Kalın, kavissiz koyu kahverengi kaşları ise yüzündeki ciddi ifadeyi destekliyor. 

Devamı için Tıklayınız

İskandinav Mitolojisi- Baldr, Balder, Baldur- Işık, Neşe, Masumiyet ve Güzellik Tanrısı

Betimleyen: Deniz Balancar

Dikey dikdörtgen şeklindeki görselde İskandinav Mitolojisinden ışık, neşe, masumiyet Tanrısı olarak bilinen Balder resmedilmiş. Görselin etrafı siyah beyaz ahşabı andırır bir desen ile çerçevelenmiş, arka plan koyu pembe olup daha koyu pembe bir ağaç gölgesinden oluşuyor. Balder, sarışın, genç ve oldukça yakışıklı bir erkek olarak tasvir edilmiş. Omuzlarına kadar uzanan sarı hafif dalgalı saçlara ve masmavi iri gözlere sahip. Yüzü ince uzun geliyor. Burnu küçük ve düz, bakışlarında kendinden emin bir ifade hakim. Yüzünde koyu sarı bıyıkları ve gür sakalları var. 

Devamı için Tıklayınız

İskandinav Mitolojisi- Thor- Yıldırım Tanrısı

Betimleyen: Deniz Balancar

Yatay dikdörtgen şeklindeki görselde İskandinav mitolojisinde en güçlü Tanrılardan biri olan Yıldırım Tanrısı olarak bilinen Thor tasvir edilmiş. Resmin arka planı bulanık ne olduğu belli olmayan devrilmiş birkaç eşya ve insanlardan oluşuyor. Thor oldukça kaslı, fit, sarışın bir erkek olarak resmedilmiş. Resimde Thor bir elinde “mjolnir” adındaki çekicini havaya doğru kaldırmış önündeki iki insanı hedef alır vaziyette çizilmiştir. 

Devamı için Tıklayınız

İskandinav Mitolojisi- Lokı- Kötülük ve Kurnazlık Tanrısı

Betimleyen: Deniz Balancar

Yatay dikdörtgen şeklindeki fotoğrafta İskandinav Mitolojisinden kurnazlık ve kötülük Tanrısı olan Lokı’nin çizimi yer alıyor. Fotoğrafın arka planı beyaz ve gri tonlarında. Lokı bel bölgesine kadar çizilmiş. Beyaz tenli sarı saçlı olan Loki’nin yüz hatları çok belirgin durmuyor. Küçük bir kafası ve kafasının üzerinde metal gibi duran boynuzlu bir kask var. Ağzı minik, tamamen kapalı hafif aşağı doğru duruyor ve yüzünde sert bir ifade var. Kaskdan dolayı gözleri belli olmuyor. 

Devamı için Tıklayınız

İskandinav Mitolojisi- Freya Bereket Tanrıçası

Betimleyen: Deniz Balancar

Yatay dikdörtgen şeklindeki fotoğrafta İskandinav mitolojisinde önemli bir yere sahip olan bereket Tanrıçası Freya’nın çizimi bulunuyor. Freya’nın göğüs hizasından yukarısı tasvir edilmiş. Beyaz tenli, sarı saçlı olan Tanrıça oldukça güzel yüz hatlarına sahip. Mavi gözleri ve belirgin kirpikleri ile sert ve kendine güvenli bir bakışa sahip duruyor. Kalın, kavissiz ve sarı renkli düz kaşlara sahip. Burnu küçük, dudakları ise oldukça dolgun ve ağzı hafif aralık vaziyette. Belirgin elmacık kemikleri ve sivri bir çenesi var. 

Devamı için Tıklayınız

Mısır Mitolojisi-Osiris

Betimleyen: Şebnem Çırdaklı

Fotoğrafta mısır hiyerogliflerinden esinlenerek çizilmiş bir Osiris figürü bulunmakta. Osiris, Mısır   Mitolojisinde iyiliği temsil eder; kural koyucu ve koruyucudur, ölülerin ve yeniden doğuşun tanrısıdır. Gövdesi ve kolları objektife dönük başı ve ayakları sol profilden çizilmiş. Osiris Bir kaide üzerinde durmakta. Kaide, tabandan yukarı doğru sol taraftan daralan, sağ tarafta ise dik duran yamuk şeklinde, çizilmiş, ortası lacivert, kenarları sarı ve bir parmak eninde şeritle çevrili yarım karış yüksekliğinde.

Figürün, gövdesi, kolları ve bacaklarının sınırları, beyaz kâğıt üstüne siyah bir kalemle çizilerek şekillendirilmiş. Osiris kollarını dirseklerinden bükerek gövdesinin önünde tutmakta. Yeşil renkte olan elleri, yumruk yapılmış halde göğsünün önünde birbiriyle karşı karşıya gelmekte. Her iki avcunda birer asa bulunmakta. Asaların alt uçları ellerinden bir iki parmak çıkacak kadar alttan tutmakta ve sağ ve sol omza yönlenerek yatık durmakta olan asalar, kulak hizasında sonlanmakta.

 

Devamı için Tıklayınız

Mısır Mitolojisi- Sobek Tanrısı

Betimleyen Şebnem Çırdaklı

Fotoğrafta Sobek Antik Mısır uygarlığının timsah şeklindeki tanrısının hiyerogliflerden esinlenmiş bir çizimi bulunmakta. Beyaz bir zemin üzerinde tek başına ayakta durmakta, gövdesi ve kolları doğruca objektife dönük, belden aşağısı ve başı sağa doğru yönlenmiş. Teni kahverengi; gövdesi üçgen şeklinde ve geniş omuzlarından kalçalarına doğru daralmakta. Başı timsah başı şeklinde doğruca sağa dönük ve yeşil renk. Çenesinin alt kısmı turuncuya yakın sarı renkte. Gözü insan gözü gibi badem şeklinde ve  üstteki çizgi eyeliner gibi gözden sola doğru uzanmakta, bittiği yerin üstünde kaşının kuyruğuyla yakın seyretmekte. Kaşı sola doğru uzatılmış bir elips şeklinde.

 

Devamı için Tıklayınız

Sekmet Mısır Tanrıçası

Betimleyen: Bedia Ağtaş

Sekmet bilinen en eski Mısır tanrıçalarından biridir. Savaş, yıkım ve mutlak gücün tanrıçasıdır. Kızıl Leydi olarakta bilinen bu tanrıça, arslan başı ve kırmızı elbisesi ile tasvir edilir. Boynunda, kollarında, el ve ayak bileklerinde bolca takılar taşımaktadır. 

Devamı için Tıklayınız

Yunan Mitolojisi- Afrodit- Güzellik ve Aşk Tanrıçası

Betimleyen: Şebnem Çırdaklı

Fotoğrafta, Yunan Aşk ve Güzellik Tanrıçası Afrodit, denizin ortasında büyük bir midyenin içinde ayakta durmakta.   Ayaklarının arkasında büyük, beyaz bir inci var. Açık olan midye kapağı beliyle aynı hizada bitmekte. Arkasında yer yer dalgalanmış köpürmüş denizle uyum içinde, dizlerinin altına kadar inen sapsarı saçları da dalga dalga uçuşuyor. Yüzü sola dönük, bakışları yere doğru, güzelliğinin farkında ve mağrur durmakta. 

Devamı için Tıklayınız

Hint Mitolojisi- Vişnu- Koruyucu Tanrı

Betimleyen: Özgün Dayar

Görsel, Hint mitolojisinde Trimurti olarak bilinen, Brahma, Vişnu ve Şiva üçlemesinden biri olan Tanrı Vişnu’ya ait. Çizim, Hinduizm’e göre nihai Tanrı’nın koruma ve hükmetme sıfatını temsil eden Vişnu’nun yeryüzüne indiği zaman büründüğü düşünülen biçimini anlatıyor. Mavi tenli, dört kollu bir insan biçiminde tasvir edilmiş olan Vişnu, siyah saçları, sürmeli iri gözleri, süslü büyük altın küpeleri ve erkek anatomisine benzer göğüs yapısıyla cinsiyetsiz bir şekilde betimlenmiş. Mavi gökyüzü ortasında bütün haldeki güneşin tam önünde, dalgalı denizin suları üzerindeki bir ışık topunun üstünde ayakta duruyor. 

Devamı için Tıklayınız

Hint Mitolojisi- Şiva -Yok edici Tanrı

Betimleyen: Özgün Dayar

Görselde Hint mitolojisinde nihai Tanrı’nın üç tezahürünü temsil eden Trimurti’den yok edici Tanrı Şiva var. Uzun saçlı, üç gözlü, gri tenli genç bir erkek olarak tasvir edilmiş olan Şiva, bir mağara ağzında kaplan postu üzerinde bağdaş kurmuş oturuyor. Arka planda mağaranın girişi, çiçekli yeşil çalılar arasında beyaz bir öküz ve uzakta yüksek sarp dağlar ve günbatımına yakın bir saatteki turuncu gökyüzü var. Şiva’nın, uzun dalgalı saçlarının üst kısmı başının üzerinde topuz yapılmış, altların bir kısmı omuzlarına dökülürken, kalanları beline kadar iniyor. Topuzunun tepesinde içinden beyaz, uzun bir püskül sarkan pembe bir gül ve üç yeşil yaprak var. Topuz, iki sıra siyah incili tespihle çevrelenmiş. 

Devamı için Tıklayınız

Hint Mitolojisi- Brahma- Yaratıcı Tanrı

Betimleyen: Özgün Dayar

Çizimde Hint mitolojisine ait yaratıcı tanrı Brahma var.  Mavi gökyüzü, beyaz bulutlar ve tam ortada parlayan güneş önünde, su üzerinde açan büyük bir kırmızı nilüfer çiçeğinin içinde Brahma bağdaş kurmuş oturuyor. Brahma, çok uzuvlu bir insan şeklinde çizilmiş. Biri tam öne dönük, diğer ikisi sağ ve sol çaprazlara dönük üç başı var. İki ön ve iki arka olmak üzere dört kolu ve iki bacağı var. Yüzü genç ve kırışıksız olduğu halde beyaz saç ve sakallı olması, bilgeliğini ve sonsuz bir varlık oluşunu simgeliyor. Yay şeklindeki kaşlarının arasında bindu adı verilen, ruhsal duyumu simgeleyen kırmızı bir nokta konulmuş. 

Devamı için Tıklayınız

Hermes (Yunan Mitolojisi)

Betimleyen: Şebnem Çırdaklı

Resimde bulutlu gökyüzünde durmakta olan Yunan mitoloji kahramanı Hermes var. Sağ elinde asası ve başında savaş miğferi olan genç bir erkek kahraman. Elindeki asanın bir ucundan kavramakta, elinin durduğu yerin üstünde birbirlerine sarılarak helezon yapmış iki yılan, uç kısma doğru başları birbirlerine dönük, ağızları kocaman açık, dilleri birbirlerine uzanmakta. Asanın ucunda altın rengi iki küçük kanat ve kanatların da üstünde parlak hareli bir yıldız bulunmakta. Sol elini yumruk yapmış ve sol kolunu öne uzatmakta ve dirsekten kendine doğru kıvırmakta. Bileklerin de birer karışlık metal manşetler var. Vücudu öne ve hafif sola yatık.Başındaki miğfer alnının ortasından geriye doğru, içi kırmızı dikine tüylerle dolu bir şeritle başının arkasına doğru uzanan bir bölüme sahip. Kaşlarının üstünden gözünü çevrelemekte, elmacık kemiklerini örterek yanağını kat edip  çenesini örtmekte, çenesinden doğru genişçe boynuna uzanmakta

 

Devamı için Tıklayınız

Athena (Yunan Mitolojisi)

Betimleyen: Özgün Dayar

Görselde Yunan mitolojisinden Zeus’un kızı, Atina kentinin koruyucusu, zekâ, sanat, ilham ve barış tanrıçası Athena var. Yüz ve vücut hatları muntazam, açık tenli, pürüzsüz ciltli genç bir kadın olarak tasvir edilmiş olan Athena, gökyüzünde, bulutların üzerinde havada duruyor. Sağ elinde tuttuğu mızrağını ileri uzatmış, sol elinde kalkanını tutuyor. Başındaki beyaz tüylü altın miğferini, yüzü açığa çıkacak şekilde yukarı kaldırmış. Kumral saçları uçuşuyor. 

Devamı için Tıklayınız

Demeter - Tarım, doğa, bereket Tanrıçası/Yunan mitolojisi

Betimleyen: İpek Kökeş

Yatay dikdörtgen çizimde tarım, doğa ve bereket tanrıçası Demeter, bir elinde uzun bir asayla ormanda yukarı doğru bakarken resmedilmiş.

Yüzü ve vücudu karşıya bakar şekilde çizilen Demeter, dirsekten bükerek göğüs hizasında kaldırdığı sol eliyle uzun bir asa tutarken, sağ elini avuç içi yukarı bakacak şekilde havaya kaldırmış. Açık tenli ve zayıf bir kadın. Çizimde dizlerinden altı görünmeyen tanrıça, hafif sağına dönmüş, havaya kaldırdığı sağ elinin hemen üstünde uçan beyaz kuşa bakıyor. Büyük gözleri, kavisli koyu kaşları, düzgün küçük bir burnu ve kalın dudakları olan Demeter’in arkaya doğru taranmış kızıl saçları örülü. 

Devamı için Tıklayınız

Zeus - Göklerin Tanrısı

Betimleyen: Bedia Ağtaş

Boyuna dikdörtgen şeklindeki resimde, mavinin hakim olduğu gökyüzünde bulutların arasında, sağ elinde şimşek ile resmedilmiş, göklerin tanrısı Zeus var. Zeus "Tanrıların ve insanların babası" sıfatıyla Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrıdır. Zeus halk arasında değişik sıfatları ile anılmıştır. Bunlardan bazıları; " Göklerde gürüldeyen" , " Şimşek savuran", " Yağmur yağdıran” yani kısacası Zeus; göklerin, şimşeklerin ve gök gürültülerinin tanrısıdır. Güçlü ve kaslı bir vücuda sahip olan Zeus, sağ göğsünü ve kolunu açıkta bırakacak şekilde beyaz bir pelerine sarmış şekilde, kalçasından yukarısı resmedilmiş. Kafası dik bir şekilde dümdüz bize doğru yönelmiş. Sol omzunu hafif arkaya doğru vererek

Devamı için Tıklayınız

Hades - Yeraltı Tanrısı

Betimleyen: Deniz Balancar

Dikey dikdörtgen formundaki resimde, Yunan Yer Altı Tanrısı Hades yer alıyor. Hades genç ve fit bir erkek olarak tasvir edilmiş. Bir iskelet yığının üzerinde duran Hades, kollarını her iki yana açmış yukarı doğru bakıyor. Uzun, kahverengi saçları omuzlarına doğru dökülüyor. Hades, gözleri kapalı vaziyette kafasını yukarı doğru kaldırmış ve çene hattı oldukça belirgin duruyor. Boynundaki ve kollarındaki damarları belirmiş, kolları oldukça kaslı. Boynuna metal yuvarlakların olduğu bir kolye takmış. Hades’in üst vücudu çıplak ve karın kasları oldukça belirgin. Vücudunun alt bölümü sanki mumyalanmış gibi bez ve ip parçalarıyla sıkıca kaplanmış. Hades sol elinde üç dişli siyah büyük bir mızrak tutmakta. Arka planda turuncuya bürünmüş bir gökyüzü, resmin üst taraflarında bulutlar ve bulutların altında uçan kuş siluetleri var.

 

Devamı için Tıklayınız

Artemis - Vahşi Doğa, Avcılık, Okçuluk ve Ay Tanrıçası

Betimleyen: Deniz Balancar

Yatay dikdörtgen şeklindeki fotoğrafta Yunan Mitolojisinin en güçlü Tanrıçalarından biri olan Artmeis yer alıyor. Artemis, Zeus ile Leton Tanrılarının kızı olup Apollon’un ikiz kız kardeşidir. Vahşi doğa, avcılık, okçuluk ve ayın Tanrıçası olan Artemis, gökyüzünde duran, sert ifadeli, güçlü, genç bir kadın olarak tasvir edilmiş. Artemis’in kuş tüyünden oluşan, büyük kanatları fotoğrafın iki yanına uzanıyor, uçları resmin dışında kalıyor. Artemis’in uzun, kahverengi, hafif dalgalı saçları rüzgarın etkisiyle resmin soluna doğru uçuşuyor. Yüzünde sert bir ifade olan Artemis’in, ince küçük burnu, dolgun dudakları, kavisli kahverengi kaşları var. Beyaz tenli olan genç kadın, oldukça fit bir vücuda sahip. 

Devamı için Tıklayınız

Apollon - Güneşin, Ateşin ve Şiirin Tanrısı

Betimleyen: Deniz Balancar

Dikey dikdörtgen şeklindeki görselde Yunan mitolojisinden, güneşin, ateşin ve şiirin Tanrısı olan Apollon yer alıyor. Apollon, genç, fit ve sarışın bir erkek olarak tasvir edilmiş. Görselde Apollon’un dizinden yukarısı yer alıyor. Uzun sarı saçlarını, tepeden at kuyruğu yapmış, saçları hafif uçuşuyor. Küçük burnu, düz kavissiz sarı kaşları, dolgun dudakları ve sivri bir çenesi var. Apollon’un vücudu bize dönük yüzünü ise sol tarafa çevirmiş hafif yukarı doğru bakıyor. Artemis’in üst vücudu çıplak ve oldukça kaslı, beline ince beyaz bir kumaş dolamış. 

Devamı için Tıklayınız

Poseidon - Denizler Tanrısı (Yunan Mitolojisi)

Betimleyen: Özgün DAYAR

Resimde Yunan Denizler Tanrısı Poseidon, beyaz uzun saç ve sakallı, vücut hatları ve kasları belirgin bir erkek olarak tasvir edilmiş. Fırtınalı, gri bir gökyüzü önündeki Poseidon’un beyaz bir kumaş sarılı olan belinden yukarısı, bir deniz dalgasının içinden yükseliyor. Saçları savrulmuş, uçlarından su damlaları sıçrıyor. Beyaz saç ve sakalıyla olgunluğu, keskin vücut hatları ile ise kudreti vurgulanmak istenmiş. Sağ elinde üç dişli yaba olarak da bilinen, ucunda üç ok olan büyük bir mızrak var. 

 

Devamı için Tıklayınız

Hemera - Gün Tanrıçası (Yunan Mitolojisi)

Betimleyen: Özgün DAYAR

Resimde Yunan gün tanrıçası Hemera, mavi gökyüzü önünde yüzü kadraja dönük ve kolları hafifçe iki yana açık, genç bir kadın olarak tasvir edilmiş. Uzun sarı saçları bir esintiyle savruluyor. Tüm bedeni hafifçe ışıldıyor. Kadraja doğru açık olan her iki avuç içinde birer ışık topu var. Başı öne hafifçe eğik, gözleri kapalı. Yüz hatları son derece muntazam, kirpikleri uzun, dudakları dolgun ve şeftali tonunda renklendirilmiş. Turuncu renkte şifon kumaştan uzun bir elbise giyinmiş. Elbise, baştan aşağı drapeli, kalın askılı, göğüs kısmı derin açıklıkta ve robadan iki iple çapraz bağlanmış. 

 

Devamı için Tıklayınız

Eros - Aşk Tanrısı (Yunan Mitolojisi)

Betimleyen: Özgün DAYAR

Resimde Yunan Aşk Tanrısı Eros, beyaz kanatlı küçük bir erkek çocuğu olarak tasvir edilmiş. Eros, karanlık bir orman fonu önünde, zeminde doğal olarak oluşmuş, merdiven basamağı benzeri bir çıkıntıya oturmuş olarak resmedilmiş. Çıplak Eros’un beline beyaz bir örtü dolanmış, oturduğu yere ise koyu yeşil parlak kumaştan bir örtü serilmiş. Başında pembe ve beyaz fındık güllerinden yapılmış bir taç var. Bu taç, sarı saçlarının üzerinden başını çevreliyor. Sol elinde yayını tutuyor, ok tutuyormuş gibi dirsekten büküp yukarı kaldırdığı sağ eli ise boş olduğu halde başını hafif sağına eğerek gözlerini uzak bir noktaya nişan alır gibi sabitlemiş. Oturuş pozisyonu rahat ve doğal. Sağ ayağının ucunu hafifçe yere basmış, sol ayağını ise sağın arkasına almış. 

 

Devamı için Tıklayınız
Sayfa Görüntüleme : 4412