ENSTRÜMANLAR

ZURNA

Betimleyen: Aleyna Özdemir

Dikey dikdörtgen şeklindeki fotoğrafın arka planı düz beyaz renkten oluşuyor. Fotoğrafta üflemeli çalgılardan olan bir zurna var. Zurna önden çekilmiş, üfleme kısmı yukarıda olacak şekilde ve dikey vaziyette ayakta duruyor. Uzun ince borulu bir huniyi ya da gövdesi itibariyle blok flütü de andıran zurnanın üfleme yeri ise uçlu kalemin başına benziyor. Zurnanın üfleme kısmı gittikçe daralan siyah ve sarı renkli bölümlerden oluşurken gövde kısmı kahverengi ahşap desenlere sahip. Ahşap kısmında yukarıdan aşağıya doğru 10 adet delik bulunan zurnanın son deliğinin hizasında sağda ve solda olmak üzere birer tane daha deliği var.

Devamı için Tıklayınız

KEMENÇE

Betimleyen: Enise Akçin

Fotoğrafta kemençe ve altında yayı var. Kemençe bir kol uzunluğunda ve yaklaşık bir karış genişliğinde. Tutma yerinde 3 telin bağlandığı burgular var, bu teller aşağıda köprü gibi bir şeye bağlanıyor. Tellerin hizzasında dörtgen şeklinde süslemeler var. Dörtgenlerin içinde ise oval delikler var. Kemençenin hemen altına yay konumlanmış. Yayın üzerinde turuncu bir tutamaç ile at kuyruğu gerilmiş. Fotoğrafın arka planı tamamen beyaz sadece kemençenin ve yayın çok hafif bir gölgesi var.

Devamı için Tıklayınız

DARBUKA

Betimleyen: Dilara Yaşar

 

Darbuka: boyu bir kulaç civarında olan; ses çıkarmak için vurulan deri kısım ise bir karış çapında 5 parmak  yüksekliğinde bir silindirden oluşan, bu silindirin hemen altı vazoyu andıracak şekilde önce incelip sonra kalınlaşan vurmalı bir müzik aleti.

Fotoğrafta beyaz fonun üzerinde darbuka var. Bu darbuka deri kısmı üstte olacak şekilde dik duruyor. Darbukanın deri kısmı beyaz, ortasında siyah dairenin içinde a harfi olan bir amblem var. Deri kısmının çevresi koyu kahverengiyle çevrili. Ve bu deriyi sabitlemek için 5 adet gri vidalar var. Darbukanın gövde kısmı siyah zemin üzerinde bej ve kahverengi motifler var. Gövdenin en üst kısmında bej renk zeminin üzerinde kahverengi çiçekler var. Bunun hemen altında siyah zemin üzerinde bej ve kahverengi yatay dalgalar var. Siyah kısmın altında ters düz üçgenler var. Bu üçgenlerin düz olanları siyah zemin üzerinde çiçekli motifler var. Ters üçgenler ise bej zemin üzerinde yine bej tonlarla çiçekler var. Gövdenin en alt kısmı ise siyah zemin üzerine bej laleye benzeyen motiflerle çevrili.

Devamı için Tıklayınız

GUZHENG

Betimleyen: Zerrin Tezel

Guzheng ,uzun içi boş rezonant bir gövdedeki eşiklere monte edilmiş 21 telli, kanuna benzeyen geleneksel bir Çin müzik aletidir. Yaklaşık yarım insan boyu uzunluğunda yarım insan kolu genişliğinde bir ses tablasından oluşur. Genellikle diz üzerinde ya da portatif tahta ayaklar üzerinde çalınır.

 

Devamı için Tıklayınız

Mızıka

Betimleyen: Özgün Dayar

Fotoğrafta beyaz arka plan önünde Suzuki marka bir mızıka var. Siyah, dikdörtgen, sert plastik mızıka kutusunun üzerine hafif çapraz pozisyonda konarak fotoğraflanmış. Dikdörtgen kutunun üzerinde büyük harflerle Suzuki yazıyor. Kutunun üzerindeki mızıka, gümüş rengi iki metal plaka arasına yerleştirilmiş kemik parçalardan oluşuyor. Ön yüzdeki düz metal plaka üzerine monte edilmiş, içinde havanın dolaşabileceği şekilde hafif bir bombesi bulunan bir başka metal plaka daha var. Mızıkanın kısa kenarının yaklaşık dört katı uzunlukta olan uzun kenarına denk gelen kısımda, melodileri oluşturan seslerin çıkabilmesi için kare şeklinde on tane delik bulunuyor. 

Devamı için Tıklayınız

Viyolonsel (Çello)

Betimleyen: Özgün DAYAR

Fotoğrafta yirmili yaşların başında bir kadın, siyah fon perdesi önüne konmuş bir sandalyeye oturarak viyolonsel çalıyor. Zemin siyah seramik döşeli, genç kadın da siyah uzun kollu, v yakalı bir bluz ve siyah pantolon giyinmiş. Boynuna gümüş bir kolye takmış. Kahverengi kıvırcık saçları var. Viyolonselin, kadın vücudunu andırırcasına ortadan bel gibi daralan bir şekli var. Ahşap malzemeden yapılmış çalgı, tarçın rengi bir gövdeye sahip. Gövdenin üzerine yerleştirilmiş, perdesiz siyah bir sap ve sapın üzerinden geçen dört adet tel bulunuyor. Enstrümanı odak noktasına alan fotoğrafta kadın sol eliyle viyolonselin tellerine basıyor. Sap kısmı gövdenin tam ortasında bitiyor ve teller bir eşiğin üzerinden geçerek gövdenin alt kısmına tutunuyor. Eşiğin bulunduğu bölümde tellerin her iki yanına denk gelecek şekilde ince uzun, uçları kıvrımlı küçük f harfini andıran iki ses deliği var. Genç kadın, sağ elinde tuttuğu yayı tellerin üzerine temas ettirilerek sesin çıkması sağlanan noktada tutuyor. Yay, bu ses deliklerinin üzerindeki alanda tellerle temas ediyor.  Viyolonselin gövdesinin en alt kısmında ise metal çubuğa benzer bir ayak bulunuyor. Bu ayak, enstrüman oturarak çalınırken gövdenin yerden yüksekte kalmasını sağlıyor.

Devamı için Tıklayınız

Piyano

Betimleyen: Özgün DAYAR

Beyaz zemin üzerine siyah kuyruklu bir piyano fotoğrafı mevcut. Üç uzun ayak üzerinde duran piyanonun geniş gövdesinin sol tarafında, beyaz -siyah yatay dikdörtgen formda yan yana sıralanmış tuşlar bulunuyor. Sağ ve sol ayakların ortasında pedallar yer alıyor. Tuşların hemen üzerinde, önüne nota kağıtlarının konması için kullanılan nota tablası mevcut.  Tuş takımının arkasında ve arka ayağın üzerinde yer alan, tuşların devamı olarak sesi veren tellerin bulunduğu kuyruk bölümü bulunuyor. Kuyruk kapağı yukarı doğru kırk beş derecelik açıyla açılmış ve bir destek çubuğuna dayanmış. Piyanonun parlak yüzeyi, bir ayna vazifesi görerek kuyruğun içinde yer alan tellerin bulunduğu açık renkli aksamın görüntüsünü yansıtıyor. 

 

Devamı için Tıklayınız

Akordeon

Betimleyen: Tuba KAYA

Körüklü, klavyeli ve tuşlu olan akordeon havalı çalgı. Enstrümanın uzunluğu ortalama yetişkin insan kolu kadar. Bu enstrümanın yapımında metal ve ağaç kullanılmış.

Görselde solda klavye, ortada körük, sağda ise tuşlar bulunuyor. Klavye beyaz uzun, siyah kısa tuşlardan oluşuyor. Klavyenin solunda filtreye benzeyen hava ve ses çıkışı olan kısım var. Sonra körük kısmı bir yelpazenin açılıp kapanmasını andıran bir pozisyonda duruyor. 

Devamı için Tıklayınız

Elektro Gitar

Betimleyen: Sedef TAYLAN /  Boğaziçi Üniversitesi ED 200 Dersi Öğrencisi

Görseldeki gitar sağ üst köşeden sol alt köşeye doğru kafa, sap ve gövde olmak üzere çapraz bir şekilde yer almakta. Gitarın boyu yaklaşık 1 metre.

Kafa kısmı bir üçgenin tepesine yuvarlak yerleştirilmiş bir şekli andırıyor. Şekil, altın sarısı renginde. Sol tarafında tellerin bağlı olduğu 6 adet akort burgusu yer alıyor. Akort burguları küçük dikdörtgen biçiminde elle ayarlanmaya uygun formda ve gri metal rengindeler. Kafa kısmının sağ yanında siyah fontla markanın adı olan “Squier” yazısı yer alıyor. Kafa kısmını sap kısmına bağlayan yerin tam ortasında truss rod ayar vidası olarak adlandırılan altın sarısı renginde küçük oval şeklinde bir alet var.

 

Devamı için Tıklayınız

Bateri

Betimleyen: Sedef TAYLAN / Boğaziçi Üniversitesi ED 200 dersi öğrencisi

Görselde sağa dönük duran bateri beş parça davul ve üç zilden oluşuyor. Davulların arkasında bir tabure var. Davul, çember şeklinde enli bir kasnağın iki yüzüne deri gerilmiş, silindir bir yapıya sahiptir. Görseldeki davulların kasnakları krem renginde. Üzerinde bulunan derinin gerilmesini sağlayan vida ve aparatları metal gri rengindendir.

Baterinin orta kısmında pes davul (kick) bulunmakta. Bu davulun çapı yaklaşık 56 cm ve yatay olarak konumlandırılmış. Pes davulun ön yüzeyindeki deri siyah renkte ve üst kısmında, yatay biçimde, beyaz puntoyla ve büyük harflerle “Yamaha” yazmakta. Sol yanında markanın logosu yer almakta. Davulun çemberinin genişliği yaklaşık büyük bir bisiklet tekerleği kadar. Davulun hemen arkasında siyah renkte bir tabure yer alıyor.

 

Devamı için Tıklayınız

Akustik Gitar

Betimleyen: Sedef TAYLAN / Boğaziçi Üniversitesi ED 200 dersi öğrencisi

Akustik gitar, geniş bir kasası, ince bir sapı olan, ağaçtan yapılmış, telli bir müzik aletidir. Görseldeki akustik gitar sol alt köşeden sağ üst köşeye doğru çapraz bir biçimde uzanmış, ön yüzü hafif aşağı doğru bakmakta, boyu yaklaşık 1 metre.

Akustik gitar, yukarıdan aşağıya doğru baş, klavye ve gövde bölümlerinden oluşmaktadır.

Akustik gitarın gövdesi yatay iki ovalin birleşmesine benzemekte. Yapının altındaki oval üsttekinden daha büyük. Ortadaki bel kısmı bir klasik gitara göre daha geniş ve daha az kıvrımlı. Gövdenin ön yüzü açık ahşap renginde. Şeklin üst kısmında akustik boşluk olarak adlandırılan, çapı yaklaşık 10 cm olan bir delik bulunuyor. Bu deliğin etrafında 3 adet dışı siyah konturlu çember bulunuyor. Ortadaki çember diğer ikisinden daha kalın ve içi beyaz renkte. En dış çembere bitişik gitarın sağ kısmında siyah renkte, ovale benzer bir tabla bulunuyor. Bu tabla pena koruması olarak adlandırılıyor. Gövdenin orta kısmının biraz daha alt kısmında köprü adı verilen bir tahta parçası bulunuyor. Köprü, koyu renkte ve alt kenarı kavisli bir dikdörtgene benziyor. Üstünde alt eşik bulunuyor. Teller burada son buluyor. Gitarın gövdesinin kalınlığı yaklaşık 10 cm kadar. Gövdenin yan yüzeyleri açık kahverengi renginde.

 

Devamı için Tıklayınız

Karadeniz Kemençesi

Betimleyen: Irmak GÜMÜŞBAŞ

Toplam uzunluğu 60cm civarında, gövdesi 8-9 santim derinliğinde ahşap, üç telli ve yaylı bir çalgı. Fotoğraftaki enstrümanın yapımında üç farklı tonda ağaç kullanılmış. Baş kısmında kulak da denen, üç adet akort burgusu var. Hemen altındaki sap kısmı elle kavranacak genişlikte, yaklaşık 8-9 santim boyunda. Saptan sonra gelen gövde kısmı 6 santim kadar bir yapıyla başlayarak aşağı doğru 10 santime kadar genişlemekte. Gövde kısmının üst kısmındaki eşik, tellerin kulaklara geçtiği yerde kapağa değmelerini engelliyor. Orta eşik telleri çalgının üst kısmından belirli bir mesafede tutuyor. Alt eşik ise tellerin kemençeye sabitlendiği dip kısmında. Sap üzerinden başlayan ve aşağıya doğru çok hafif genişleyen, uç tarafı yuvarlak kla

Devamı için Tıklayınız

Ud

Betimleyen: Engin YILMAZ

Ud; karpuz benzeri kalınca bir arkası, zar kadar ince bir önü olan gövdesi, gövdenin sağ tarafında tellerin uç kısımlarının bağlandığı çubuk benzeri eşiği, bir karış uzunluğunda sapı ve sapın yukarı tarafına iliştirilmiş ve akort yapılan burguların bulunduğu 11 telli bir enstrüman.

Udun tekne; gövde kısmı oldukça kalın ve arkaya doğru bombeli. Öyle ki, tam kucağınıza oturtup kolunuzla kavradığınızda diz kapağınıza bir karış mesafeye kadar bacağınızda yer kaplayacak ve kavrayabilmeniz için sağ kolunuzu dirsek mesafesine kadar açıp udu bu biçimde tutmanız gerek.  Bu haliyle arka tarafı yarım kesilmiş bir karpuza çok benzer. Bu kalın kısmın ön tarafı ise çok çok ince bir zarla örtülü. Bu zar o derece incedir ki parmağınızla biraz şiddetli bir basınç uyguladığınızda içine çökeceği hissine kapılırsınız. Bu yarım küre benzeri gövdenin uzunluğu ise neredeyse udun sapından daha fazla.

İnce zarın üstünde 11 adet tel gerili. Bu tellerin en üstteki haricindekileri ikili olarak gerili ve alt tabakadan yüksekliği işaret parmağının ilk boğumu kadar olabilir.

En yukarıdaki tel ise tek.  Tellerin altında kafes; yuvarlak delikleri olan bir kısım var. Bu kafes ince zarın tam ortasına konumlandırılmış. Sağ tarafında, bir parmak genişliğinde ve bir parmak yüksekliğinde bir çubuk; eşik bulunuyor. Tüm tellerin uçları bu çubuğa bağlı. Teller eşikle sapın diğer ucunda yer alan burgular arasında gerili ve tekneye geldikçe yükselmekte.

Devamı için Tıklayınız

Ukulele

Betimleyen: Büşra Altun

Genel olarak ahşaptan yapılan, gitara benzeyen  ve dört türü olan ukulele, telli bir enstrüman. En kısa türü sopranonun boyu 53 cm, en uzun türü baritonun boyu ise 76 cm.

Genel olarak baş, klavye ve kasa olmak üzere üç bölüme ayrılıyor. 8 rakamını andıran bir gövdesi var. Şekil olarak gitara benzeyen enstrümanın klavyesi yaklaşık 3 parmak kalınlığında. Kasası 25 cm, sapı ise 30 cm kadar bir uzunlukta.  Gövdesi akustik boşluk, alt eşik ve köprü isimli parçalardan oluşmakta. Kasa şekil olarak sekiz rakamını andırıyor. Kasanın ortasında yuvarlak akustik boşluk adı verilen delik bulunuyor.  Gövdenin alt kısmında yaklaşık 8 cm boyunda 2 cm eninde dikdörtgen şeklinde köprü adı verilen ahşap aparat bulunuyor. Köprünün ortasına dikey şekilde yerleştirilmiş aynı boyda yaklaşık 1 cm eninde alt eşik denilen parça bulunuyor. Bu parçada tellerin bağlı olduğu 4 delik bulunuyor. Ukulelenin siyah tabanlı klavye kısmı akustik boşluğun bitiminden baş kısmına olan yere kadar. 

Devamı için Tıklayınız

Yan Flüt

Betimleyen: Seda ACAR

Yan flüt ağızlık, gövde ve kuyruk olmak üzere üç parçadan oluşuyor. Fotoğraftaki nefesli enstrüman, gümüş benzeri parlak bir metalle kaplı. Silindirik boru yaklaşık altmış beş cm uzunluğunda ve bir parmak kalınlığında.

İkinci en uzun parça olan ağızlık yaklaşık on beş cm uzunluğunda. Baş tarafında hafif konik, takıp çıkarılabilir bir mantar bulunuyor. Yaklaşık üç parmak aşağıda, ses oluşturmaya yarayan üfleme deliği mevcut. Enstrümanın yan tarafında yer alan bu üfleme deliği silindirik boruyla aynı hizada değil. Oval yastık biçiminde ve çıkıntılı. Deliğin çapı ise nohut tanesi kadar.

En uzun bölümü oluşturan gövde yaklaşık kırk cm uzunluğunda Üfleme deliğinden yaklaşık bir karış aşağıda, ağızlık bölümünün gövdeyle birleştiği bölümde, birbirlerine yaklaşık üç parmak mesafeyle duran iki adet halka mevcut. Bu halkalar silindirik boruyu çevreliyor. Gövdenin sol bitişiğinde, yaklaşık iki karış uzunluğunda, örgü şişi benzeri, mil adında bir çubuk yer alıyor. Melodinin oluşmasını sağlayan perdeler bu mile bağlı. Gövdedeki perdeler, silindirik borunun üzerinde  sıralanmış durumda. Küpenin kulağa takılan kısmı gibi tüm perdeler, ince ve sert bir metalle mil çubuğuna dolanmışlar. Ağızlığa yakın olan ilk iki perde yuvarlak bir gömlek düğmesi, geriye kalan sekizi de yine yuvarlak bir hırka düğmesi büyüklüğünde. 

Devamı için Tıklayınız

Kanun

Betimleyen: Seda ACAR

Kanun üst ve alt kısmı kaplanmış, üzerine teller gerilmiş dik yamuk bir tabla.

Telli-mızraplı bu enstrüman yaklaşık iki parmak kalınlığında. Tel, mandal ve deri dışındaki parçalar ağaçtan imal edilmiş. Köprü, mandal ve deri hariç diğer kısımlar cilalı.

Kızılımsı kahverengi gövdeyi dik üçgen biçiminde çevreleyen çiçek motifleri ve bu motifin içerisinde sık işlemeli, sesi dışarı aktaran altı adet kafes bulunuyor. Biri gövdenin tepesinde, ikisi yanlarında, diğerleri de alt kısmında oyulmuş. Uca doğru sivrilen kozalağa benziyorlar. Üçü diğerlerine göre daha ufak. Yaklaşık 75 cm boyundaki yamuk kısım, burgu tahtasından ve mandal tahtasından oluşuyor. Burgu tahtasında, satranç taşları gibi dizili, yaklaşık seksen adet, siyah burgu yer alıyor. Burgu tahtasının sivri ucu ise salyangozu andırıyor. Salyangozun hemen üzerinde gelişigüzel çizilmiş gibi duran, papatyayı andıran bir çiçek motifi var. Kanunun en alttaki uzun kenarı papatya ve buğday başağını andıran motiflerle bezenmiş. Siyah bir tabaka üzerine krem renginde işlenmişler. Birer parmak aralıklarla sıralanmış burguların her birine üçerli gruplar halinde, gri renkte, saç teli kalınlığında teller bağlı. 

Devamı için Tıklayınız

Keman

Betimleyen: Seda ACAR

Keman; saptan, gövdeden ve ondan bağımsız duran bir yaydan oluşuyor. Yaklaşık 35 cm uzunluğundaki gövde sekiz rakamını andırıyor. Gövdesine bağlı olan sapı yaklaşık 13 cm ve üç parmak kalınlığında. Yay ise kemana göre daha uzun olmakla beraber yaklaşık 75 cm.

Kemanın ağaçtan yapılmış parçaları gövde, çenelik, kuyruk, tuşe, sap, akort burgular ve salyangoz. Fotoğraftaki kemanın gövdesi kahverengi. Ön kapak, arka kapak ve yanlıklardan meydana geliyor. Orta kısmı ince belli bir bardak gibi kavisli ve dar. Mat tonlarda cilalanmış ve hareli bir yapıya sahip. Çevresini saran yanlıkları gövdeyle aynı hizada değil, çıkıntılı ve daha yüksek. Sapın en ucu salyangoz gibi kıvrımlı. Kemanın sapı üstünde, salyangozun alt ucundan gövdenin neredeyse ortasına kadar uzanan tuşe bulunuyor. Siyah, hafif bombeli ve salyangoza doğru daralıyor. Tuşenin bitiminde, anahtar figürüne benzeyen siyah renkte akort burgular yer alıyor. Burgular, toplamda dört adet olmakla beraber ikisi sapın sağında, diğer ikisi sapın solunda bulunuyor. Ön kapağının ortasında, üzerinden teller geçen, köprü adında krem rengi bir parça yer alıyor. Eni ve yüksekliği üç parmak kadar. Köprünün sağında ve solunda birbirine simetrik küçük f harfini andıran iki adet ses deliği yer alıyor. Üzerinde yaklaşık 30 cm ve gri renkte dört adet teli bulunuyor. 

Devamı için Tıklayınız

Ney

Betimleyen: Seda ACAR

Ney, üç ana yapıdan; kamış, başpare ve parazvaneden oluşan ve iki elle tutulan üflemeli bir enstrüman.

İki ucu açık, silindir biçiminde ve sarımtırak bir kamıştan yapılmış. Sert bir yapısı var. Uzunluğu yaklaşık 70 cm ve çapı başparmağımızdan biraz daha kalın.

Kamış dokuz adet boğumdan oluşuyor. Boğum aralıkları ve kalınlıkları birbirine yakın görünmekte. Boğumların birleştiği yerde etrafını saran çizgiler mevcut. İlk boğum diğerlerine göre daha kısa görünmekle beraber her biri yaklaşık 7-8 cm uzunluğunda.

Ses kutusu denilen ilk boğumun üst kısmında kesik bir koniye benzeyen başpare adında plastik siyah bir ağızlık yer almakta. Yaklaşık 2 cm yüksekliğinde ve çıkarılabilinen bir parça. Üst tarafı düz ve dar iken orta tarafı şişkin.

Başparenin hemen altında metal yapılı parazvane denilen bir yüzük mevcut. Aynı parça neyin en alt ucunda da yer almakta. Neyin çatlamaması için takılan bu parçalar kağıttan daha kalın bir yapıda ve alyansı andırıyor.

 

Devamı için Tıklayınız

Arp

Betimleyen: Mehmet Barış GÜMÜŞBAŞ

Arp; ters dik üçgeni andıran, bir tarafı dik ya da yay biçiminde-fotoğraftakinin dik-, bir tarafı eğik, üst kısmı yatık bir “S”harfine benzeyen pedallı ve telli bir enstrüman.

Dik kısmın boyu yaklaşık 2 metre. Çalarken eğik olan taraf kolların arasına alınırken bu kısım boşta kalıyor.

Karedeki arpta dış çerçeve siyah renkte ve iki uzun kenarı aşağıda, yaklaşık bir karış kalınlığında, küçük dairesi sola gelecek biçimde sırt üstü yatırılmış 8 rakamını andıran, yine siyah renkli bir kaidede sonlanıyor. Bu kaidenin sağda kalan daha büyük kısmından dışarı uzanan ve arpı çalacak kişi oturduğunda tam ayaklarının altında olacak biçimde üç adet/sayısı yediye kadar çıkabilen pedal bulunuyor. Enstrümanın sağ kenarı boyunca ve alt kısmı arpın kesişen iki kenarının içine oturacak biçimde yerleştirilmiş, aşağıda yaklaşık iki ya da üç karış genişlikte olup yukarı doğru giderek incelen ahşap bir gövde var.  Seslerin yankılanmasına yarayan bu gövde görselde krem renginde ve iki yan kenarı boyunca sarı ve siyah çizgiler çekilmiş. Arpın dış çerçevesinin üstte kalan bölümü, göbek kısmı aşağıya doğru bakacak biçimde “S” harfini andıran ve solda yaklaşık iki karış genişliğinde başlayarak sağa doğru daralan, dalgalı bir parça. Bu parçanın daha yukarıda kalan kısmı ahşap olup onun altında kalan yaklaşık 1,5 karışlık bölüm metal. Bu metal kısımda tam tellerin karşısına gelecek biçimde yukarıdan aşağıya doğru üç sıra halinde akort düğmeleri bulunuyor. Teller üstteki dalgalı kenardan aşağıya doğru, alttaki ahşap gövdenin tam ortasına gelecek biçimde gerilmiş ve boyları soldan sağa doğru kısalıyor. Farklı boy arplarda sayısı değişebilen ve naylon ya da metalden olan tellerin sayısı 47’ye kadar çıkabilmekte.

Devamı için Tıklayınız

Bağlama

Betimleyen: Rümeysa ERDOĞAN

Bağlama; ahşap, şişkin gövdeli, ince ve uzun sapa sahip olan yaklaşık 1 metre boyunda telli bir çalgı aleti.

Fotoğraftaki enstrüman açık kahverengi.

Bağlamanın ortadan ikiye kesilmiş oval şeklindeki şişkin gövdesi bu haliyle boydan ikiye bölünmüş bir karpuza benziyor. Yaklaşık 40 cm boyunda olan gövdenin alt tarafında bağlamadan daha açık renkli ince bir kürdanı andıran alt eşik bulunuyor. Bağlamanın şişkin arka tarafını koyu kahverengi çizgiler kısa aralıklarla dolanmış. Gövdenin hemen bitiminde yaklaşık 5x2 cm boyutunda bir dikdörtgen çıkıntı bulunuyor.

Bağlamanın ince ve uzun sapı yaklaşık 60 cm boyunda ve 5 cm genişliğinde. 10 cm boyundaki kafa kısmı sapa göre biraz daha arkaya yatık duruyor. Kafa kısmında koyu kahverengi vidaları andıran sırayla dizilmiş 4 adet akort burgusu bulunuyor. Bağlamanın sapını,  ince kahverengi tellere benzeyen ve düzensiz aralıklarla sıralanmış 19 adet perde demiri kesmiş.

Bağlama gövdesinin altındaki dikdörtgen çıkıntıdan başlayan teller bağlama sapının kafasındaki üst eşiğe kadar uzanıyor. Enstrümanın 7 teli,  kısa aralıklarla sıralanmış 3 grup halinde bulunuyor. Bunların; üçü sağda, ikisi ortada ve ikisi solda.

Devamı için Tıklayınız

Tambur

Betimleyen: Kubilay KARA

Fotoğraf ikiye bölünmüş. Sol tarafta, tamburun arkadan çekilmiş görüntüsü, sağ tarafta ise ön yüzü var. Tambur iki ahşap kısımdan meydana geliyor. Alt kısmı tekne, üst kısmı ise sap diye adlandırılıyor. Ahşap sapın arkası ve önü, siyah renkte ve boyu 75-80 cm, eni ise 3-5 cm uzunluğunda. Sapın üzerinde birkaç santim aralıklarla kırktan fazla perde sıralanıyor. Bu perdeler, siyah renkli tel gibi bir yapıda ve sapı sarmış. Perdelerin üzerinden geçen yedi adet tel, uçta akort burgularıyla birleşiyor. Akort burguları siyah renkli ve yedi adet. Burgulardan dört tanesi tellerin bulunduğu yüzeyde, üç tanesi ise ucun yan tarafında dikey şekilde bulunuyor.

Tamburun tekne denilen alt kısmının çapı 30-35 santimetre ve dairesel bir yapıda. Teknenin ön yüzü, parlak, cilalı ve krem renginde. Tamburun telleri, teknenin orta, dip kısmından başlıyor. Dibe 7-8 santimetre mesafede, birkaç santim uzunluğunda köprü denilen ve tekneyi dikey kesen ahşap bir parça var. Teller bu köprünün üzerinden geçerek, sapa doğru uzuyor. Teknenin arkası dışa dönük, bir kürenin yarısını andıran, kambur bir yapıda. Bu kısım, art arda sıralanmış koyu ve açık kahverenginde iki ahşap dilimden meydana geliyor. Dilimlerin orta kısımları, eşit uzunlukta ve birkaç santimetre kalınlığında. Dilimler teknenin alt ve üst kısmına doğru daralarak, uçlarda birleşiyor.

Devamı için Tıklayınız

Sipsi

Betimleyen: Şennur PARS

20-25 santim uzunluğunda, ince kamıştan yapılmış. Hava üflemeye ve ses vermeye yarayan uç kısmı daha küçük  kamıştan. Bu kısım tamamen ağız içine alınarak hava üflenmekte.

Beş üst, bir alt kısmında olmak üzere toplam altı tane alt alta sıralı delikler var. Ağız kısmından aşağıya doğru hafifçe genişleyen bir yapıda. Fotoğraftaki sipside ağız kısmının bittiği yerde, her bir deliğin arasında ve en alt bitiş kısmında bir santim genişliğinde farklı bir renk bulunuyor.

Devamı için Tıklayınız

Klasik Gitar

Betimleyen: Rümeysa ERDOĞAN

Ahşap, geniş gövdeli, uzun geniş saplı, yuvarlak bir boşluk şeklinde ses deliği olan telli bir çalgı. Yaklaşık 1 m uzunluğunda olan açık kahverengindeki gitarın gövdesiyle sapını oluşturan bölümler neredeyse aynı boyda. Gitarın gövdesinin kalınlığı yaklaşık 10 cm kadar. Arka ve ön yüzü düz. Gövdesi yan yatmış iki ovalin üst üste gelmesiyle oluşmuş ve bu haliyle geniş bir sekiz rakamını andırıyor. Gövdesinin ön yüzünün ortasında ses deliği denen yuvarlak bir boşluk bulunuyor. 3`ü kalın çelik ve 3`ü ince naylondan olmak üzere toplam 6 adet teli var. Tellerin bitim yeri olan alt eşik, gitar gövdesinin alt tarafının tam ortasında bulunuyor. Alt eşik, siyah renkte bir dikdörtgen ve üzerine gitarın telleri bağlanmış. Üst eşik ise sapın kafa kısmında bulunuyor. Gitar sapının genişliği 10 cm kadar ve bir karış boyundaki kafa kısmı; sağ ve sol kısmında 3’er tane olan, küçük vidaları andıran ve üzerine tellerin sarıldığı akor burgularına sahip. Dikdörtgen şekli andıran kafanın tepesi yarıya bölünmüş bir altıgen gibi başlamış. Kafada 2 tane ince uzun oval pencere açılmış ve bu açıklıktan akor burgularının 3 sıra halinde telleri geçiyor. Gitar sapında, tellerin altında sapı enine kesen 18 adet gri renkli çelik perde bulunmakta.

Devamı için Tıklayınız
Sayfa Görüntüleme : 3530